FI bjuder in bankerna till samtal om hushållens skulder

Hushållens skulder fortsätter att utvecklas åt fel håll. Det framgår av FI:s stabilitetsrapport som publiceras i dag. "Jag kommer att bjuda in verkställande direktörerna för de åtta största bankerna för att följa upp bolånerapporten och diskutera bankernas syn på de senaste årens kraftiga skuldökning", säger FI:s gd Erik Thedéen.

Webbsänd pressträff om FI:s stabilitetsrapport kl. 10.00

Årets första stabilitetsrapport visar att motståndskraften i det svenska finansiella systemet är tillfredsställande men sårbarheter består.

Hushållens skuldsättning är i nuläget inte något direkt hot mot den finansiella stabiliteten. Men hushållens skulder har fortsatt att växa vilket gör ekonomin sårbar för störningar. Erik Thedéen kommer därför att träffa cheferna för de största bankerna för att diskutera deras syn på utlåningen till hushållen.

– Nu är ett bra läge att öka motståndskraften och jag utgår från att bankerna delar vår syn på att vi behöver bromsa hushållens skuldutveckling, säger Erik Thedéen.

Stabilitetsrapporten presenteras på en pressträff i dag, torsdagen den 26 maj kl. 10.00, av Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier.

Pressträffen är endast för media, men direktsänds även på FI:s webbplats.

Laddar sidan