Finanssektorns stabilitet (2000:5)

2000-11-01 | Rapporter Stabilitet

De yttre ekonomiska betingelserna för den finansiella sektorn är gynnsamma, både i ett konjunkturperspektiv och i ett mer strukturellt perspektiv. Den ekonomiska tillväxten är god, inflationen ligger kvar på låg nivå och räntorna är förhållandevis låga. Vinstläget i näringslivet och hushållens växande disponibelinkomster är ytterligare positiva faktorer.

Stabilitetsläget har förbättrats i takt med den allt starkare konjunkturen. De positiva yttre förutsättningarna bedöms fortsätta att gälla på något eller några års sikt.

Fortsätter gör också finanssektorns snabba strukturomvandling, driven av internationalisering och teknisk utveckling, vilket ökar produktiviteten och förbättrar de långsiktiga lönsamhetsförutsättningarna.

 
När det gäller banker och övriga kreditinstitut framstår riskuppbyggnaden som begränsad. Räntabiliteten är hög och kapitalstyrkan ligger väl över lagstadgade miniminivåer. Intjäningen i värdepappersbolagen har påverkats positivt av den höga börsomsättningen. Försäkringsbolagen framstår över lag som stabila och väl konsoliderade.