Tillsynen av försäkringsföretagen

2015-05-27 | Rapporter Försäkring

Hur försäkringsföretag hanterar risker med låga räntor har varit den enskilt viktigaste frågan i FI:s försäkringstillsyn. Viktigt är också försäkringsföretagens interna styrning och kontroll, och hur ägare och ledning hanterar intressekonflikter. I genomförandet av Solvens 2-regelverket är det viktigt hur tjänstepensionsverksamhet ska hanteras. De frågorna är också i fokus i FI:s nya rapport om försäkringsområdet.

Försäkringsmarknaden är en viktig del av samhällsekonomin, och en förutsättning för att både privatpersoner och företag ska kunna hantera sina risker och trygga sin framtida ekonomiska välfärd. Ett huvudmål för FI:s tillsyn är därför att se till att försäkringsföretagen kan uppfylla sina åtaganden. Det kräver att de kan hantera sina risker och intressekonflikter, och att de har tillräckligt med kapital.

Hur försäkringsföretagen hanterar riskerna med låga räntor har under de senaste åren varit den enskilt viktigaste frågan i FI:s försäkringstillsyn och det låga ränteläget fortsätter att vara i fokus även under 2015. FI ser risker såväl på kort sikt som på lång sikt.

En annan viktig fråga är försäkringsföretagens interna styrning och kontroll, och hur ägare och ledning hanterar intressekonflikter. FI ser att utläggning av verksamhet kan innebära intressekonflikter mellan företagsledningens vilja att effektivisera verksamheten och försäkringstagarnas intressen.

En viktig fråga inom ramen för genomförandet av Solvens 2-regelverket är hur tjänstepensionsverksamhet ska hanteras. FI anser att företag som bedriver tjänstepensionsverksamhet bör lyda under samma regler som företag som bedriver livförsäkringsverksamhet. Om Solvens 2 inte ska gälla för tjänstepensionsverksamhet anser FI att det är att föredra att livförsäkringsföretag med blandad verksamhet separerar verksamheterna fullständigt.