Internationellt samarbete

FI deltar i flera internationella organisationer som tar fram standarder och policyrekommendationer för kryptotillgångar.

Iosco

Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco, arbetar med att utveckla gemensamma principer och standarder för att skapa en stabil och välfungerande värdepappersmarknad som erbjuder starkt investerarskydd. En del av deras fokus ligger på att säkerställa att finansiell innovation, inklusive användningen av kryptotillgångar och decentraliserad finans (Defi), sker på ett säkert och reglerat sätt. Iosco har publicerat två betydande rapporter inom detta område:

  1. Policy Recommendations for Crypto and Digital Asset Markets (2023). Denna rapport innehåller riktlinjer för att hantera de unika riskerna och utmaningarna på kryptomarknaden, inklusive frågor om intressekonflikter och marknadsmanipulation.
  2. Final Report with Policy Recommendations for Decentralized Finance (Defi) (2023). Denna rapport fokuserar på Defi-sektorn och dess potential att påverka den globala finansiella stabiliteten, med förslag på hur reglering kan formuleras för att hantera dessa risker.

Dessa dokument är en del av Ioscos bredare arbete för att främja globalt samarbete och förhindra regleringsarbitrage inom kryptotillgångar för att säkerställa en transparent och stabil marknad. Mer information om dessa rapporter och andra initiativ kan hittas på Ioscos webbplats.

FSB

Rådet för finansiell stabilitet, FSB, är en internationell organisation som övervakar det globala finansiella systemet och ger rekommendationer för att förbättra det. FSB:s arbete med kryptotillgångar omfattar övervakning och analys av kryptomarknadens utveckling, med särskilt fokus på finansiell stabilitet. FSB har publicerat flera rapporter om kryptotillgångar. Bland annat

FSB:s arbete med kryptotillgångar och globala stablecoins

BIS

Baselkommitteen för banktillsyn, BCBS, utvecklar standarder för kapitaltäckning och ett ramverk för marknadsrisk. En del av Baselkommitténs arbete består i att utveckla riktlinjer och rekommendationer för hur banker ska hantera exponering mot kryptotillgångar, inklusive aspekter som riskhantering, kapitalkrav och tillsyn.

BCBS:s hemsida

FATF

Financial Action Task Force, FATF, är ett mellanstatligt organ som arbetar med att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism genom att utfärda globala standarder och rekommendationer. FATF följer utvecklingen av kryptotillgångar och har utfärdat särskilda rekommendationer för att förhindra användningen av kryptotillgångar för penningtvätt och finansiering av terrorism. 2021 publicerade FATF en uppdaterad vägledning för hur FATF:s standarder ska appliceras på kryptotillgångar och leverantörer av kryptotillgångstjänster.

FATF:s arbete med kryptotillgångar


Senast granskad: 2024-06-05