FFFS 2013:27

Finansinspektionens föreskrifter om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag

Upphävd 2014-08-02 se FFFS 2014:12

Sammanfattning

Föreskrifterna kompletterar den EU-förordning (CRR) som träder i kraft den 1 januari 2014. Det innebär att det genom föreskrifterna införs regler om kapitalbas och kapitalbaskrav enligt CRR, så snart som det är möjligt inom ramen för övergångsbestämmelserna i förordningen.

Ägarintressen (intresseföretag) ska konsolideras genom kapitalandelsmetoden. Företag som har en gemensam eller i huvudsak gemensam ledning ska konsolideras fullständigt och så kallade joint ventureföretag/samriskföretag ska konsolideras proportionellt. I vissa specifika fall kan dock andra metoder tillämpas.

För institut som tillämpar schablonmetoden för kreditrisk ska exponeringar som är fullt ut säkrade genom panträtt i kommersiella fastigheter belägna i Sverige eller i tredje land, ges en riskvikt på 100 procent. Föreskrifterna innehåller dessutom undantag från gränserna för stora exponeringar.

Svenska institut inom en grupp kan ansöka om undantag från vissa bestämmelser om likviditet i CRR. Vidare undantas värdepappersföretag med annat tillstånd än enligt 2 kap. 1 § 3 lagen om värdepappersmarknaden helt från bestämmelserna om likviditet i förordningen, både på individuell nivå och på gruppnivå.

Reglerna gäller från den 1 januari 2014.

Rättat datum i beslutspromemoria

Ett datum som omnämns på några ställen på sidorna 28 och 29 i beslutspromemorian har rättats. Det handlar om den 31 december 2011. Det stod ett annat årtal i den första versionen av promemorian.

Dokument