Finansinspektionen (FI) anser att värdepapperisering kan ge upphov till risker som inte beaktas i nuvarande regelverk. Idag remitteras därför den metod som FI avser att använda för att bedöma bankers kapitalkrav inom pelare 2 för återflödesrisk vid värdepapperisering.
FI uppmärksammade under våren att Nordeas redovisade fallissemang, som en andel av Nordeas företagsutlåning, under vissa år och på vissa marknader överstigit bankens skattningar av detsamma (Probality of default, PD). Med andra ord, realiserat PD har varit högre än bankens PD-estimat.
SvD innehåller i dag uppgifter om FI:s tillsyn av Nordea och bankernas interna modeller. FI ser därför anledning att beskriva och göra vissa förtydliganden kring sin tillsyn och hur frågan om kapitalbedömningen för Nordea har hanterats.
Finansinspektionen (FI) publicerar i dag två remisspromemorior som kommer att medföra högre kapitalkrav för framför allt företagsexponeringar, för banker som använder den så kallade internmetoden.
Nu är de kommande kapitalkraven på svenska banker beslutade. Kraven presenterades redan innan sommaren. Beslutet gäller också den kontracykliska kapitalbufferten som ska vara 1 procent.
FI ger i dag besked om hur kapitalkraven för svenska banker kommer att utformas. Beskeden rör kapitalkraven för systemrisker för de fyra storbankerna, överväganden om den kontracykliska kapitalbufferten och höjningen av riskviktsgolvet för svenska bolån.