Avsnitt 4. Barnfamiljer

2024-08-28 | Låna

180 000 barn, eller var tolfte barn. Så många barn i Sverige har en eller två föräldrar med skulder hos Kronofogden. Vi pratar om hur barn påverkas av en ansträngd ekonomi, och hur skuldsatta barnfamiljer kan få hjälp. Gäster är Juno Blom, barnombudsman, och Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden.

FI-podden Låna pengar avsnitt 4. Barnfamiljer


Juno Blom, som arbetar med barns rättigheter, menar att barn som lever i en familj med ont om pengar riskerar att hamna utanför. 

– Vi har barn som vittnar om att de känner att de behöver sjukanmäla sig när det är dags för en skolresa. De kan känna stress när de ska ha med sig matsäck. De kan inte delta i fritidsaktiviteter, säger Juno Blom.

När föräldrar inte klarar att betala hyran, kan familjen i slutändan blir vräkt från sitt boende. Under 2023 berördes 674 barn av vräkningar. En del av dessa barn förlorade helt sitt boende. I andra fall bodde barnen varannan vecka, eller mer sällan, hos den förälder som blev vräkt.

Kronofogden genomför vräkningar, men ska samtidigt förebygga att just barnfamiljer blir vräkta. Därför verkar Kronofogden för att hyresvärdar tidigt ska föra dialog med de som inte betalar hyran. Exempelvis, om hyresvärden upptäcker att psykisk sjukdom eller missbruk ligger till grund för problemen, ska hyresvärden kontakta socialtjänsten.

– Vi vill inte hyresvärden börjar med att skicka in ärendet till Kronofogden, utan först prövar att kommunicera med hyresgästen, och socialtjänsten – om det behövs, säger Kim Jonsson.

Barnfamiljen kan få lättare skuldsanering

Kim Jonsson berättar att barnfamiljer som får skuldsanering kan få betala av på sina skulder under en kortare period än i normalfallet – under tre år, i stället för fem.

– För ett barn är även tre år naturligtvis en lång tid. Under skuldsaneringen behöver familjen leva med ganska små marginaler. Men när skuldsaneringen är över kan familjen återgå till ett liv utan skulder, säger Kim Jonsson.

Viktigt att få prata

Kronofogden hänvisar ofta skuldsatta personer till kommunens budget- och skuldrådgivare, som kan ge råd och stöd. För många är det första gången som de berättar om sina problem, vilket i sig kan innebära en stor lättnad, berättar Kim Jonsson. Juno Blom pekar på att barn också behöver få prata om sin situation.

– Barn berättar om skam över att familjen har lite pengar. Men de berättar också att när de möter kompisar i samma situation kan de få förståelse, och våga prata om det, säger Juno Blom.

Några ord från avsnittet

  • Barnombudsmannen. Statlig myndighet som arbetar för barns rättigheter.
  • Kronofogden. När du inte betalat efter inkassokrav skickas din skuld till Kronofogden. Det är en statlig myndighet som driver in skulder, men som också bland annat arbetar med skuldsanering.
  • Budget- och skuldrådgivare. Person som är anställd hos kommunen, och som kan ge dig råd när du inte får din ekonomi att gå ihop.
  • Reglera en skuld. Betala av en skuld.
  • Löneutmätning. Om du får en löneutmätning betalar du en del av din lön varje månad till den du är skyldig pengar. Kronofogden beslutar om löneutmätning. Kronofogden kan också besluta om utmätning av tillgångar, det vill säga pengar eller annan egendom. Då används tillgångarna för att betala av skulden.
  • Skuldsanering. Du kan beviljas skuldsanering av Kronofogden, om myndigheten bedömer att du under överskådlig tid inte kommer att kunna betala av dina skulder. Du behöver fortfarande betala av en del av din skuld, under i normalfallet fem år. Därefter räknas du som skuldfri. Löneutmätning eller utmätning av tillgångar kan vara en del av skuldsaneringen.
  • Överskuldsättning. När du har mer skulder än du har råd att betala.
  • Barnkonsekvensanalys. En bedömning av hur ett beslut påverkar ett barn.

Om FI-podden Låna pengar

Vad händer när du har en obetald skuld? Vem får problem med skulder – och varför? FI-podden Låna pengar sprider kunskap och väcker diskussion. Podden riktar sig till vanliga konsumenter, men också till de som i sitt yrke möter skuldsatta personer. Programledare är FI-medarbetarna Michael Andersson, rådgivare, och Anna Hult, senior jurist. I avsnitten medverkar även inbjudna gäster.

Podden är producerad 2024. Du kan lyssna på den via Souncloud, Spotify och Apple music.