Investeringsbedrägerier

Bedragare arbetar målmedvetet för att vinna ditt förtroende, och framstår ofta som kunniga och pålästa. De kan erbjuda investeringar, lån – eller hjälp med att få tillbaka förlorade pengar. Var skeptisk och gör aldrig affärer med okända företag. Här är FI:s checklista för att undvika att bli lurad.

1. Kom ihåg att snabba och enkla investeringar inte existerar

På internet lockar bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Men det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant.

2. Var skeptisk när du blir kontaktad

Var skeptisk till alla som erbjuder investeringar på sociala medier, telefon eller mejl. Seriösa företag kontaktar dig inte på det här sättet, i synnerhet inte kvällstid. Blockera personen eller lägg på. Var också medveten om att bedragare kan arbeta under lång tid för att vinna ditt förtroende. Ni kan höras upprepade gånger, och det kan kännas nästan som att ni blivit vänner.

3. Skydda ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn

Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon annan, och logga inte in i din bank för att du blir ombedd att göra det. Inga seriösa företag skulle uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator, det vill säga ta över och styra din dator.

4. Kontrollera att företaget har tillstånd

FI:s varningslista varnar för falska företag. Men var medveten om att bedragarna enkelt kan byta namn när det namn de har verkat under hamnar på listan. Varningslistan kan aldrig bli komplett. Sök därför alltid också i FI:s företagsregister för att ta reda på om företaget har tillstånd att verka i Sverige.

5. Var uppmärksam på bluffannonser i sociala medier

Det kan vara svårt att känna igen bluffannonser i sociala medier. Ofta är de utformade för att likna en artikel i någon av våra stora dags- eller kvällstidningar. De kan innehålla foton av kändisar, som i bluffannonsen berättar om en lyckad investering. Bluffannonserna kan också handla om tävlingar, där du har chans att vinna till exempel en husbil. Syftet med bluffannonserna är att få dig att fylla i dina kontaktuppgifter, till exempel namn och telefonnummer, för att bedragarna ska kunna kontakta dig.

6. Betala inga avgifter på förhand när du lånar pengar

Det finns bedragare som erbjuder lån mot att du på förhand betalar en avgift. Men därefter betalas lånet inte ut. Seriösa långivare eller förmedlare arbetar inte på detta sätt. Avgifter betalar du efter att du fått lånet, eller möjligtvis kan avgifterna dras i samband med att du får en summa utbetald. Betala aldrig på förhand några avgifter för lån och krediter.

7. Var extra vaksam om du redan en gång blivit lurad

Om du en gång har blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri kommer du troligtvis åter att bli kontaktad av bedragare. Det kan vara samma bedragare som hör av sig igen, eller så har dina personuppgifter sålts vidare. Ofta låtsas bedragarna kunna hjälpa dig att återfå den summa du redan förlorat – mot en avgift. Avgiften kan exempelvis förklaras med att det rör sig om en licens, en skatt eller liknande. Bedragarna säger sig ofta representera kända företag och banker, eller en myndighet, som exempelvis Finansinspektionen. De kan också hävda att de arbetar för EU.

Seriösa aktörer skulle aldrig kontakta dig på detta vis. Betala därför aldrig pengar till någon som säger sig vilja hjälpa dig.


Senast granskad: 2025-04-16