Finansdepartementet har remitterat Utredningen om en översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering (SOU 2025:13). Finansinspektionen har granskat utredningens betänkande, i den del det rör FI.
Finansinspektionen anser sammantaget att detta är en bra färdplan. FI lyfter i remissvaret några frågor där en ytterligare belysning hade varit önskvärd. Framför allt ser FI en risk i att det är ett för snävt fokus i färdplanen avseende vilka myndigheter och verksamheter som har stor potential att effektivisera sina verksamheter via AI.
Finansinspektionen begränsar sitt yttrande till de delar av betänkandet som bedöms ha betydelse för myndighetens uppdrag.
Finansinspektionen tillstyrker i huvudsak utredarens bedömningar och förslag om säkerhetsprövningen, säkerhetsprövningsbeslut och avstängning av statligt anställda, men vill framföra vissa synpunkter på utformningen av bestämmelserna.
FI tillstyrker promemorians förslag. Vi välkomnar att lagstiftaren ger oss tillgång till fler uppgifter ur belastningsregistret vid lämplighetsprövningar, och att det tydliggörs att FI ska göra en lämplighetsprövning även vid registrering av ombud till utländska betaltjänstleverantörer och institut för elektroniska pengar.
Riksgälden har remitterat ett förslag till ändringarna i föreskrifterna om insättningsgarantin. FI tillstyrker de föreslagna ändringarna, som i första hand rör hur avgifterna för insättningsgarantin beräknas.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på förslaget.
FI tillstyrker i stora delar de förslag som lämnas i promemorian, men efterfrågar i några avseenden ett antal förtydliganden. FI delar dock inte bedömningen i promemorian att effekten på kostnaderna för Finansinspektionen till följd av Dora-förordningen är begränsade, utan anser tvärtom att de är omfattande.
FI har, utifrån de utgångspunkter vi har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
Utifrån de utgångspunkter som FI har att beakta begränsar inspektionen remissvaret till synpunkter som relaterar till artikel 21 och 23 i avtalet den 5 december 2023 mellan Sverige och Amerikas förenta stater om försvarssamarbete (DCA-avtalet) och önskar i dessa delar vissa klargöranden utifrån FI:s verksamhet med tillstånd och tillsyn.