FFFS 2004:20

Föreskrifter och allmänna råd om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag

Upphävd 2006-01-01 se FFFS 2005:33

Sammanfattning

Föreskrifterna reglerar hur årsredovisning, koncernredovisning och delårsrapporter ska upprättas av kreditinstitut och värdepappersbolag.

Ändringarna beror främst på den så kallade IAS-förordningen samt en allmän anpassning av svensk redovisningslagstiftning till internationella redovisningsstandarder, och innebär bland annat följande:

  • att företag som upprättar koncernredovisning enligt IAS-förordningen endast ska tillämpa begränsade delar av ÅRKL och redovisningsföreskrifterna, till exempel reglerna om förvaltningsberättelsen och vissa tilläggsupplysningar,
  • att företag i sin årsredovisning ska värdera finansiella instrument till verkligt värde enligt de IASB-regler som godkänts av EU samt att upplysningskraven har utökats.
  • Dessutom har vissa upplysningskrav tillkommit, till exempel när det gäller information om ersättningar och förmåner till styrelse och ledning samt vilka konsekvenser nya redovisningsstandarder får för tillämpliga rörelseregler.

Under 2005 får FI:s äldre redovisningsföreskrifter FFFS 2002:22 tillämpas i års- och koncernredovisningen, med de tillägg som gällt enligt FFFS 2003:11 samt vissa tillägg enligt FFFS 2004:20.

Dokument

Läs mer