FFFS 2004:21

Föreskrifter och allmänna råd om årsredovisning i försäkringsföretag

Upphävd 2006-01-01 se FFFS 2005:34

Sammanfattning

Föreskrifterna reglerar hur årsredovisning, koncernredovisning och delårsrapporter ska upprättas av försäkringsföretag.

Ändringarna beror främst på den s.k. IAS-förordningen och en allmän anpassning av svensk redovisningslagstiftning till internationella redovisningsstandarder, och innebär bl.a. följande:

  • att företag som upprättar koncernredovisning enligt IAS-förordningen endast ska tillämpa begränsade delar av ÅRFL och redovisningsföreskrifterna, t.ex. reglerna om förvaltningsberättelsen och vissa tilläggsupplysningar,
  • att företag i sin årsredovisning ska värdera finansiella instrument till verkligt värde enligt de IASB-regler som godkänts av EU, att klassificeringen av försäkringsavtal som inte täcker någon betydande försäkringsrisk förändrats samt att upplysningskraven har utökats.

Dessutom har upplysningskrav tillkommit dels när det gäller information om ersättningar och förmåner till styrelse och ledning, dels avseende närståendeförhållanden m.m. samt gruppsolvens. Vidare ska information lämnas om vilka konsekvenser nya redovisningsstandarder får för tillämpliga rörelseregler.

Under 2005 får FI:s äldre redovisningsföreskrifter FFFS 2003:13 tillämpas i års- och koncernredovisningen, med vissa tillägg enligt FFFS 2004:21.

Dokument

Läs mer