Kreditinstitut med en stor andel nödlidande lån bör förbättra sina strategier för att hantera dem. Det är en av slutsatserna i en fördjupad analys som FI har gjort om strategier för nödlidande exponeringar.
Omsättningen och antalet aktörer på obligationsmarknaderna har minskat de senaste åren. Handeln med statsobligationer har blivit mer koncentrerad till ett fåtal stora företag, vilket gör marknaden mer sårbar om en störning skulle inträffa. Det framgår av en ny analys av Finansinspektionen (FI).
Bankerna har börjat inkludera klimatrisker i sina stresstester för 2024. Det visar Finansinspektionens kartläggning. År 2026 skärps reglerna, vilket innebär att bankerna behöver fördjupa analysen av klimatrisker.
Företag som ger ut säkerställda obligationer har en fortsatt god motståndskraft mot sjunkande marknadsvärden i sina säkerhetsmassor kopplade till säkerställda obligationer. Det visar en rapport där vi redogör för vad som framkom i tillsynen över institut som ger ut säkerställda obligationer under 2024.
Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.
Bankbarometern visar att svenska bankers nettoresultat ökade med 4 miljarder kronor under 2024. Ökningen skedde trots att räntenettot minskade. Rapporten visar också att utlåningen till allmänheten ökar. Även andelen problemlån ökade.
Oseriösa investeringsråd från AI eller finfluencers, och löften om snabba vinster från kryptohandel. Det är exempel på konsumentskyddsrisker som har vuxit fram på finansmarknaden på senare tid. Samtidigt kvarstår risker kopplat till bland annat osund kreditgivning och att konsumenter hamnar i finansiellt utanförskap. Det skriver Finansinspektionen i årets konsumentskyddsrapport.
Finansinspektionens bankbarometer ger en inblick i den svenska bankmarknaden. I rapporten presenterar vi statistik över bland annat utlåning, lönsamhet och finansiering, fördelat på olika kategorier av banker och kreditmarknadsföretag.
De ekonomiska förutsättningarna för hushållen förbättrades under 2024. Så många som 8 av 10 hushåll valde rörlig ränta, vilket är en högre andel än tidigare år. Men den ekonomiska utvecklingen är osäker. Hushållen behöver ta höjd för att klara fortsatt höga boende- och levnadsomkostnader. Det är några av slutsatserna i årets bolånerapport.
Det ekonomiska läget är osäkert. Att ha ett buffertsparande är ett sätt att skydda din ekonomi om du råkar ut för oväntade händelser och utgifter. Men många har liten eller ingen buffert alls. Det visar en ny rapport från Finansinspektionen.