Från och med den 1 juli 2025 kommer Finansinspektionen att själva pröva ombud för utländska betaltjänstleverantörer som verkar i Sverige. Det beror på ändringar i lagen om betaltjänster och lagen om elektroniska pengar som FI har efterfrågat.
Finansinspektionen (FI) återkallar tillståndet för Intergiro Intl AB (Intergiro) för omfattande och allvarliga brister i företagets arbete med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Intergiros verksamhet ska vara avvecklad senast den 19 september 2025.
Den 1 juli 2025 börjar en ny lag om valutaväxling och ändringar i lagen om betaltjänster att gälla. Det innebär att tillstånd kommer att krävas för valutaväxling och alla typer av betaltjänster förutom kontoinformationstjänster.
Finansinspektionen har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa riktlinjerna (EBA/GL/2024/14 och EBA/GL/2024/15) för interna strategier, förfaranden och kontroller för att säkerställa genomförandet av unionens restriktiva åtgärder och nationella restriktiva åtgärder enligt förordning (EU) 2023/1113.
Gemensamma krafter krävs för att motverka att kriminella aktörer kan utnyttja det finansiella systemet för att begå brott och tvätta pengar. Det kan också finnas behov av ytterligare regelskärpningar. Det sa Malin Alpen, chef för FI:s område Betalningar, när hon i dag medverkade i ett panelsamtal på Penningtvättsdagarna.
De finansiella företagens arbete för att förebygga och förhindra penningtvätt är en prioriterad fråga för FI. Under 2025 kommer vi särskilt att fokusera på de sektorer och tjänster där riskerna för penningtvätt är som störst.
FI ska undersöka hur QB Europe AB (Quickbit) följer penningtvättsreglerna. Undersökningen omfattar företagets allmänna riskbedömning, rutiner för kundkännedom och kundkännedomsåtgärder.
FI påminner om att de finansiella institutens arbete mot penningtvätt, som gäller balansdagen 31 december 2024, ska vara rapporterad senast 31 mars 2025.
Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har tagit fram en ny vägledning som ska hjälpa verksamhetsutövare inom den finansiella sektorn att lättare upptäcka penningmålvakter.
Livförsäkringsföretag, värdepappersbolag och banker som driver värdepappersrörelse kan minska risken för att deras verksamhet med aktier, fonder och livförsäkringar utnyttjas av kriminella för att tvätta pengar eller gömma brottsvinster. Det visar två kartläggningar som Finansinspektionen har gjort av hur företag som erbjuder dessa produkter arbetar för att motverka penningtvättsrisker.