FI publicerar i dag kapitalkraven för svenska banker och kreditinstitut, inom tillsynskategori 1 och 2, per utgången av det första kvartalet 2025.
Omsättningen och antalet aktörer på obligationsmarknaderna har minskat de senaste åren. Handeln med statsobligationer har blivit mer koncentrerad till ett fåtal stora företag, vilket gör marknaden mer sårbar om en störning skulle inträffa. Det framgår av en ny analys av Finansinspektionen (FI).
Finansinspektionen (FI) tillstyrker förslaget om nytt konkurrensverktyg för väl fungerande marknader. FI anser att relevanta tillsyns- och expertmyndigheter bör involveras tidigare i processen för att implementera konkurrensfrämjande åtgärder än vad som beskrivs i betänkandet.
I enlighet med bedömningen i den senaste stabilitetsrapporten, lämnar FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat i andra kvartalet. Det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknas till 0 procent.
Finansinspektionen anser sammantaget att detta är en bra färdplan. FI lyfter i remissvaret några frågor där en ytterligare belysning hade varit önskvärd. Framför allt ser FI en risk i att det är ett för snävt fokus i färdplanen avseende vilka myndigheter och verksamheter som har stor potential att effektivisera sina verksamheter via AI.
Under Almedalsveckan 2025 finns Finansinspektionen på plats för att medverka i seminarier och paneldiskussioner.
Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.
Finansinspektionen ställer krav på att bankerna ska ha kapital för att säkerställa finansiell stabilitet.
Varje kvartal offentliggör Finansinspektionen kapitalkraven för samtliga banker och kreditmarknadsbolag i tillsynskategorisering 1 och 2.
FI har underrättat EU-kommissionen och Europeiska systemrisknämnden (ESRB) om att vi avser att förlänga det nuvarande riskviktsgolvet för svenska bolån med två år, från och med den 31 december 2025. Vi avser också att förläng det nuvarande riskviktsgolvet för kommersiella fastigheter med två år från och med 30 september 2025. Detta sker i enlighet med artikel 458 i tillsynsförordningen.