EU-riktlinjer för kommunikation mellan tillsynsmyndigheten och externa revisorer

2017-01-05 | EBA Nyheter Bank

Finansinspektionen har meddelat Europeiska bankmyndigheten, Eba, att FI inte fullt ut kommer att kunna följa Ebas riktlinjer för kommunikation mellan tillsynsmyndigheten och externa revisorer.

Eba har den 7 november 2016 publicerat riktlinjer (EBA/GL/2016/05) för kommunikation mellan behöriga myndigheter som utövar tillsyn av kreditinstitut och de lagstadgade revisorer och revisionsbyråer som utför den lagstadgade revisionen av kreditinstitut, enligt artikel 12.2 i förordning (EU) nr 537/2014. Riktlinjerna gäller från och med den 31 mars 2017.

FI:s tillämpning av EU-riktlinjerna

FI har meddelat Eba att FI inte kommer att kunna följa Ebas riktlinjer fullt ut vad gäller vissa delar av riktlinjerna.

Mot bakgrund av den svenska sekretesslagstiftningen kommer FI inte kunna dela all institutspecifik information med den externa revisorn på det sätt som riktlinjerna anger. Information som är belagd med sekretess kommer endast, under vissa i lag angivna förutsättningar, att kunna delas med den externa revisorn.

I övriga delar kommer FI att kunna följa riktlinjerna fullt ut.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Eba riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd. Förordning 1093/2010/EU om inrättandet av Eba innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom riktlinjerna har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd, men om FI bedömer att det behövs kan riktlinjerna komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter.