FI erkänner norsk systemriskbuffert

2023-06-05 | Nyheter Stabilitet Bank

Finansinspektionen har erkänt det norska finansdepartementets beslut att bibehålla systemriskbufferten på 4,5 procent för exponeringar i Norge. Beslutet gäller svenska instituts exponeringar i Norge.

I enlighet med det nya tröskelvärde som det norska finansdepartementet angett gäller beslutet svenska institut vars nämnda exponeringars riskexponeringsbelopp överstiger 5 miljarder norska kronor. Detta innebär i nuläget att utöver Svenska Handelsbanken AB och Skandinaviska Enskilda Banken AB (som även omfattades i relation till det tidigare tröskelvärdet) kommer även Swedbank AB, Nordax Bank AB och Resurs Bank AB omfattas av bufferten på gruppnivå. För de företag som redan omfattas av den svenska systemriskbufferten (beslutad av Finansinspektionen enligt 4 kap. 1 § buffertlagen) på 3 procent innebär det att deras systemriskbuffertkrav för norska exponeringar ökar med 1,5 procent.

FI:s beslut gäller från den 30 juni 2023 för institut som använder en avancerad intern riskklassificeringsmetod och från den 31 december 2023 för institut som inte använder en avancerad intern riskklassificeringsmetod.