Martin Andersson: Ett stabilt finansiellt system kräver både mikro- och makrotillsyn

Mikro- och makrotillsyn går inte att särskilja i praktiken. Det är två perspektiv med samma mål, att uppnå finansiell stabilitet. Det konstaterade FI:s generaldirektör Martin Andersson vid ett anförande för Sparbankernas Riksförbund.

Att arbeta för ett stabilt finansiellt system är en bred uppgift som ytterst handlar om att undvika finanskriser av det slag som vi just har genomlevt. Vägen dit kräver fokus på både företagen och systemriskerna. Men det som kallas mikro- och makrotillsyn kan inte separeras, utan är två perspektiv på samma fråga, menade Martin Andersson.

Företagen måste hantera sina risker för att systemet ska vara stabilt. Samtidigt är systemrisker många gånger avgörande för hur företagen mår. Sättet att hantera alla dessa risker är genom dialog, tillsyn och i slutändan reglering av företagen, sa Martin Andersson. Detta kan tydligt illustreras med en genomgång av några av de viktigaste åtgärderna som FI vidtagit de senaste åren.

Exempel på åtgärder som hanterar systemrisker genom att reglera företagens riskhantering är bolånetaket, riskvikter för bolån och nya krav på likviditetstäckningsgrad. FI har också tillsammans med Finansdepartementet och Riksbanken kommunicerat att det behövs högre kapitalkrav på de fyra svenska storbankerna för att stärka den finansiella stabiliteten.

Det som kallas mikro- och makrotillsyn hänger ihop och verktygen att hantera riskerna är desamma, menade Martin Andersson. Och det är i det ljuset man ska se FI:s uppdrag att verka för finansiell stabilitet.