Branschens representanter i arbetet med övergång till kortare avvecklingscykel för värdepapper (T+1) har publicerat en rapport med rekommendationer till marknadsaktörer. Rekommendationerna syftar till att underlätta det förändringsarbete som krävs. Det finns också möjlighet att lämna synpunkter på rapporten.
Av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/2987 (Emir 3) framgår att finansiella och icke-finansiella motparter som avses i artikel 10.1 ska ansöka om auktorisation från sina behöriga myndigheter (i Sverige Finansinspektionen) innan de använder eller antar en ändring av en modell för beräkning av initialsäkerhet.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) visar i rapporten att regelefterlevnaden överlag bedöms vara tillfredsställande. Esma ser däremot att det behöver ske förbättringar i hur företagen integrerar hållbarhetsrisker i verksamheten samt hur de lämnar hållbarhetsrelaterade upplysningar både på produkt- och enhetsnivå.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat en vägledning om hållbarhetsrelaterade påståenden som används i icke-regulatorisk kommunikation. Syftet är att motverka risken för grönmålning.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett uttalande om tillsyn över noterade företags hållbarhetsrapportering.
Som en del i datastrategin och inom ramen för arbetet med förenkling och regellättnad har Europeiska värdepappersmyndigheten (Esma) publicerat en uppmaning att samla in synpunkter (Call for evidence) för att förenkla och bättre samordna tillsynsrapporteringen.
Finansinspektionen har meddelat Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI kommer att följa Esmas riktlinjer om tillsyn över hållbarhetsinformation (Glesi).
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) ber om synpunkter från konsumentorganisationer för att förstå vilka hinder som finns för konsumenter som gör att man avstår från att investera på finansmarknaderna.
Europeiska Bankmyndigheten (EBA) och Europeiska värdepappersmyndigheten (Esma) har gett ut flera nya riktlinjer gällande kryptotillgångar. Finansinspektionen har meddelat att vi kommer att följa riktlinjerna.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna, EBA, Esma och Eiopa att FI kommer att följa de gemensamma riktlinjerna (JC/GL/2024/34) för uppskattning av totala årliga kostnader och förluster orsakade av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt förordning (EU) 2022/2554.