Nu finns möjlighet att lämna synpunkter på Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esma) förslag om förenklade format för insiderförteckningar. FI uppmanar intressenter att ge sina synpunkter på förslaget för att kunna påverka den slutliga utformningen.
Om verksamheten för ett värdepappersbolag, vars kapitalbaskrav beräknas utifrån dess fasta omkostnader, har förändrats väsentligt kan Finansinspektionen under vissa omständigheter justera detta kapitalbaskrav. Notera att samma ansökningsförfarande gäller för tillämpning av undantaget på gruppnivå enligt värdepappersbolagsförordningen (EU) 2019/2033 (IFR)
Om ett värdepappersinstitut förklarar sig avstå från sitt tillstånd att driva värdepappersrörelse, tillhandahålla sidotjänster eller driva sidoverksamhet ska Finansinspektionen återkalla tillståndet.
Finansinspektionen förtydligar härmed datum för delar av rapporteringen enligt version 4.0 av Europeiska Bankmyndighetens (EBA) ramverk för rapportering.
Många finansiella företag hör av sig till Finansinspektionen med frågor om rapporteringen av informationsregister enligt Dora, som nu ska göras för första gången. Vi försöker svara så fort det går med de resurser vi har till förfogande men vill uppmana alla att ta del av de instruktioner som finns tillgängliga.
Den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering (Efrag) gör en översyn och förenkling av standarderna för hållbarhetsrapportering (European sustainability reporting standards, ESRS). Finansinspektionen uppmuntrar nu intressenter att lämna synpunkter för att vara med och påverka utformningen av ESRS.
Den 31 mars övergick rapporteringen av allvarliga IKT-relaterade incidenter och betydande cyberhot enligt Dora-förordningen från excel-format till json-format (.json).
Finansinspektionen är behörig myndighet enligt EU:s förordning om (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (Emir). Det innebär att FI prövar de ansökningar, anmälningar och underrättelser som kan eller ska göras enligt förordningen. I egenskap av behörig myndighet ska FI också bedriva tillsyn över centrala motparter.
Finansinspektionen är behörig myndighet enligt EU:s förordning (EU) nr 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler (CSDR). Det innebär att FI prövar de ansökningar, anmälningar och underrättelser som kan eller ska göras enligt förordningen. I egenskap av behörig myndighet ska FI också bedriva tillsyn över värdepapperscentraler.
Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, har presenterat en rapport om den redovisningstillsyn som bedrivits under 2024 inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.