Såväl finansiella företag som företag och yrkesutövare utanför den finansiella sektorn är skyldiga att följa de sanktioner som EU:s ministerråd har utfärdat och som riktar sig mot personer och enheter som misstänks för inblandning i terroristhandlingar eller samröre med terrorister och personer med anknytning till vissa regimer utanför EU.
Företagen ska informera Finansinspektionen om konton och belopp som frysts enligt sanktionerna och meddela förändringar för dessa konton.
Finansinspektionens uppdrag är alltså att:
Underrättelse om frysta tillgångar och ekonomiska resurser till Finansinspektionen ska innehålla information om:
Underrättelsen skickas till finansinspektionen@fi.se. Ange "EU-sanktioner" i ämnesraden.
Underrättelse om uppgifter om Rysslands centralbanks tillgångar och reserver till Finansinspektionen ska åtminstone innehålla information om:
Uppgifterna ska rapporteras senast två veckor efter den 26 februari 2023 och uppdateras var tredje månad. Om den rapporterande fysiska eller juridiska personen, enheten eller organet har konstaterat en extraordinär och oförutsedd förlust eller skada på de tillgångar och reserver ska denna information omedelbart rapporteras till Finansinspektionen och kommissionen.
Underrättelsen skickas till finansinspektionen@fi.se. Ange "EU-sanktioner" i ämnesraden.
Kreditinstitut ska senast den 27 maj 2022 skicka en förteckning över insättningar över 100 000 euro som innehas av ryska eller belarusiska medborgare eller fysiska personer bosatta i Ryssland eller Belarus eller av juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland eller Belarus. Referensdatum för ryska insättningar är den 26 februari 2022 och för belarusiska den 10 mars 2022. Beloppen för sådana insättningar i förteckningen ska därefter uppdateras var tolfte månad.
Kreditinstituten ska också lämna uppgifter om insättningar som överstiger 100 000 euro som innehas av ryska eller belarusiska medborgare eller fysiska personer bosatta i Ryssland eller Belarus som har förvärvat medborgarskap i en medlemsstat eller uppehållstillstånd i en medlemsstat genom ett system för medborgarskap för investerare eller ett system för uppehållstillstånd för investerare.
Kreditinstitut ska senast den 27 maj 2023 skicka en förteckning över insättningar över 100 000 euro som innehas av juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade utanför unionen och vars äganderätt till mer än 50 procent direkt eller indirekt ägs av ryska medborgare eller fysiska personer som är bosatta i Ryssland. Beloppen för sådana insättningar i förteckningen ska därefter uppdateras var tolfte månad.
Ovanstående framgår av artikel 5g i förordning (EU) 833/2014 respektive 1z i förordning (EU) 765/2006.
Rapporteringen från svenska kreditinstitut ska omfatta såväl den svenska verksamheten som dess utländska filialers verksamhet. Huruvida sådana filialer omfattas av motsvarande krav på rapportering i värdlandet bör kontrolleras med behöriga myndigheter i respektive land. Utländska kreditinstitut som är verksamma genom filial i Sverige omfattas inte av kravet på rapportering till Finansinspektionen.
Kreditinstitut som inte har insättningar enligt ovan behöver inte rapportera detta till Finansinspektionen.
Förteckningarna och uppgifterna ska lämnas till Finansinspektionen senast den 27 maj 2023 genom att skickas till finansinspektionen@fi.se. Ange "EU-sanktioner - förteckning insättningar". Uppgifterna kan lämnas i mallen nedan som tagits fram av EBA på uppdrag av EU-kommissionen.
Enligt ändringsförordning 2022/1273, art 9 p. 2 och 4 i ursprungsförordning 269/2014 ska fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som förtecknas i bilaga 1 före den 1 september 2022 eller inom sex veckor från datumet för uppförandet på förteckningen i bilaga 1, beroende på vilket som inträffar sist, inrapportera penningmedel eller ekonomiska resurser inom en medlemsstats jurisdiktion som tillhör, ägs, innehas eller kontrolleras av dem till den behöriga myndigheten i den medlemsstat där dessa penningmedel eller ekonomiska resurser finns.
Rapportering till Finansinspektionen ska innehålla information om:
Använd mallen för inrapportering enligt artikel 9 nedan och mejla finansinspektionen@fi.se . Ange "EU-sanktioner" i ämnesraden.
På Utrikesdepartementets (UD) webbplats finns dokumentation över samtliga finansiella sanktioner som har utfärdats och information om de personer, grupper och enheter som sanktionerna riktas mot. På denna sida presenteras några exempel på EU-sanktioner. Informationen på UD:s webbplats uppdateras löpande och UD uppmanar den som vill kontrollera vad som gäller i dagsläget att kontakta ansvarig geografisk enhet på UD.
Uppdaterad och relevant information om förändringar i sanktionsregelverket publiceras i Europeiska Unionens officiella tidning. På EU-kommissionens webbplats finns vägledning, länkar till sanktionslistor med mera.
Sanktionerna är riktade mot:
Läs mer:
EU:s ministerråd har genom förordningar utfärdat sanktioner i syfte att frysa tillgångar för personer med anknytning till vissa regimer utanför EU.