Nyheter Penningtvätt

2024

Ny uppgift för FI: tillfälliga beslut om frysning av tillgångar

Från och med den 1 januari 2024 har FI fått i uppgift att fatta interimistiska (tillfälliga) beslut om frysning av tillgångar.

2023

Förslag till ändrade föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

FI föreslår ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:11) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Fler bankkunder bör kunna erbjudas betalkonton

Antalet bankkunder som får sina betalkonton avslutade av bankerna har ökat på senare år. Bankerna nekar också konsumenter att öppna bankkonto i viss utsträckning, vilket innebär stora problem för de som berörs. I stället för att helt neka kunden ett konto, borde bankerna pröva om andra åtgärder kan vidtas i syfte att inte i onödan begränsa privatpersoners tillgång till finansiella tjänster. Det visar en ny rapport från Finansinspektionen.

Fler bankkunder bör kunna erbjudas betalkonton

Banker ska inte slentrianmässigt stänga ute privatpersoner från att ha ett konto. Det skriver Malin Alpen, chef för verksamhetsområde Betalningar, i dag på SvD Debatt.

FI avslutar undersökning av Aros Kapital

FI har undersökt om Aros Kapital har följt reglerna på flera olika områden. Det har bland annat handlat om Aros kreditriskhantering, bolagets arbete mot penningtvätt och hur bolaget har följt regelverket om styrning, riskhantering och kontroll.

Aros får en varning och sanktionsavgift

Finansinspektionen har beslutat att ge Aros Kapital en varning och en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor.

Nya rutiner för rapportering om penningtvätt

Från 1 januari 2024 är det nya rutiner som gäller för den periodiska rapporteringen för penningtvätt.

Påminnelse: Ny rapportering i Fidac

Från och med referensdatum 2023-12-31 ska viss rapportering flytta från systemet Periodisk inrapportering till FI:s nya rapporteringssystem Fidac.

Ny rapportering i Fidac

Från och med referensdatum 2023-12-31 ska viss rapportering flytta från systemet Periodisk inrapportering till FI:s nya rapporteringssystem Fidac.

Föreskrifter om behandling av personuppgifter som rör lagöverträdelser

Finansinspektionen (FI) tillstyrker i huvudsak Integritetsskyddsmyndighetens förslag till nya föreskrifter om behandling av personuppgifter som rör lagöverträdelser.