EBA har publicerat tekniska standarder för offentliggörande av ESG-risker

2022-01-28 | Hållbarhet EBA Nyheter Bank

Europeiska bankmyndigheten (EBA) publicerade den 24 januari ett slutligt förslag till tekniska standarder för offentliggörande av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade risker, även kallade ESG-risker. FI ser ökad transparens om vilka ESG-risker bankerna har i sina kreditportföljer och hur kreditgivningen förhåller sig till klimatmål som ett prioriterat område och har tidigare uppmanat bankerna att gå före med att publicera sådan information.

De tekniska standarderna som nu publicerats är en del av det som kallas för offentliggöranden i pelare 3 och anger vilken information banker ska publicera och på vilket sätt informationen ska presenteras. Standarderna ger utrymme för att tillämpa reglerna stegvis, och medger att banker kan använda sig av uppskattningar i vissa fall. Informationen som ska offentliggöras omfattar bland annat hur mycket utsläpp av växthusgaser bankerna finansierar, energieffektiviteten för bankernas fastighetssäkerheter och andelen utlåning som går till företag vars verksamhet är förenlig med taxonomiförordningen.

Det slutgiltiga beslutet om att anta standarderna ska fattas av EU-kommissionen.

Standarderna är framtagna med stöd av artikel 434a och 449a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (tillsynsförordningen). De gäller för stora institut som har emitterat värdepapper som är upptagna till handel på en reglerad marknad i en medlemsstat enligt definitionen i artikel 4.1.21 i direktiv 2014/65/EU.