Dags att städa privatekonomin inför hösten?

2023-08-14 | Nyheter Konsumentskydd

Sommaren är härlig och något vi väntat på länge. Men att ha semester blir ofta dyrt, och inför att hösten kommer kan många känna en oro för privatekonomin. För samtidigt som våra plånböcker är tunnare har vi fortfarande rejält högre priser på det mesta i vår vardag, och i många fall även bolåneräntor som gått upp under en längre tid.

– För många är hösten en tid på väg mot något helt nytt eller tillbaka i rutiner. Det är en perfekt tid att se över dina kostnader och kanske starta ett buffertsparande om det saknas. Kortsiktiga lösningar och erbjudanden som låter för bra för att vara sanna kan bli dyra med långsiktiga konsekvenser. Och kom ihåg, om det känns svårt finns det hjälp att få, säger Sofia Tyréus, projektledare på Finansinspektionens konsumentavdelning.

Så hur ska man tänka och vad kan man göra i det här läget? Här har vi samlat våra bästa tips för att höststäda privatekonomin.

1. Gör en budget

Det första man bör göra är att göra en ordentlig budget inför hösten. Konsumentverket har ett budgetverktyg som du kan använda. Förbered dig genom att ta fram dina utgifter och inkomster de senaste månaderna. Titta även gärna på hur det såg ut för ett år sedan.

2. Försök att få ner dina avgifter

Vad vi betalar för våra lån, försäkringar, sparande och avgifter kan spela en stor roll i våra utgifter. Våra undersökningar visar att de kunder som ofta byter bolånegivare och försäkringsbolag även ofta får lägre priser.

Se också till att du inte betalar för onödiga försäkringar. Våra undersökningar visar att de allra flesta inte behöver produktförsäkringar om du har en hemförsäkring med allriskskydd (drulle).

Det kan finnas mycket att vinna på att se över de avgifter du betalar för ditt sparande. Ofta är det billiga och enkla det allra bästa. I ett långsiktigt sparande kan en procentenhet i prisskillnad handla om hundratusentals kronor. På konsumenternas.se finns enkla jämförelsetjänster för finansiella tjänster.

Se också över dina avgifter för el, telefon och internet. Flera små förändringar kan göra skillnad.

3. Lägg undan pengar för oförutsedda utgifter

Mycket tyder på att dagens tuffa ekonomiska tider blir kvar ett tag framöver. Därför är det viktigt att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. Med en sådan minskar du risken att hamna i en situation där du måste låna pengar för att få ihop ekonomin. En buffert bör vara ungefär lika stor som de nödvändiga utgifter som du har i tre månader. De siffror du fick fram när du gjorde din budget för hösten kan här vara till hjälp för att få fram hur stor just din buffert ska vara.

Bufferten placeras bäst på ett sparkonto som omfattas av insättningsgaranti, har fria uttag och så hög ränta som möjligt.

4. Spara långsiktigt

När du har en bra koll på dina kommande utgifter för hösten och en buffert på plats är det en god idé att också ha ett mer långsiktigt sparande. Med långsiktigt menas här ett sparande som inte behövs inom fem år, och som tål en högre risk för en högre avkastning. Historiskt har investeringar på börsen givit cirka sju procent i avkastning per år, men det kan svänga betydligt mer än så – både uppåt och nedåt. Det är därför du behöver ge de pengar du investerar på börsen tid att växa.

Förutom tid behöver ditt sparande också en god riskspridning över olika marknader och branscher. Med en billig global indexfond kommer du långt, eftersom du då får ett sparande med investeringar i bolag från flera olika delar av världen och i olika branscher.

5. Undvik att låna och skjuta upp betalningar

Många hushåll kommer sannolikt att få det allt svårare att klara av de nödvändigaste utgifterna när räntorna väntas stiga ytterligare, samtidigt som vi befinner oss i en lång period av höga prisnivåer. I detta läge är det oerhört viktigt att så långt det är möjligt undvika att ta nya lån eller skjuta upp betalningarna. Förbered dig på att de tuffare ekonomiska tiderna blir kvar en lång tid framöver och på att det du inte har råd med i dag, det kommer du sannolikt inte heller ha råd med nästa månad.

Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan du kostnadsfritt få hjälp av din kommunala budget- och skuldrådgivare. Det kan också vara en god idé att höra av sig till de företag där du har en skuld för att fråga om det finns möjlighet att göra en avbetalningsplan. Men var försiktigt så att det inte läggs på räntor eller avgifter för det. Allt fler kommer också behöva höra av sig till släkt och vänner för att få hjälp med akuta ekonomiska problem. Känner du att det finns en risk att du får problem: agera så fort som möjligt innan det är för sent.