Bankernas bruttomarginal för bolån med rörlig ränta ökade ytterligare under det tredje kvartalet 2024. FI uppmanar konsumenter att jämföra erbjudanden från olika banker för att få bättre villkor på sina lån.
I slutet av tredje kvartalet 2024 var bankernas bruttomarginal för bolån 0,78 procentenheter, jämfört med 0,64 procentenheter vid slutet av det andra kvartalet.
Bruttomarginalen är skillnaden mellan bankernas utlåningsränta för bolån med rörlig ränta och kostnaden för lånens finansiering. Under kvartalet sänkte Riksbanken styrräntan med 50 punkter till 3,25 procent. Bankernas kostnad för att finansiera bolån minskade under kvartalet. Det gjorde även de rörliga utlåningsräntorna, men inte i lika stor omfattning. Sammantaget innebar det att bruttomarginalen på bolån ökade.
– Just nu ser vi även att bankernas ränterabatter är förhållandevis höga, då finns det extra utrymme att förhandla ner din bolåneränta. Utgå därför alltid från bankens genomsnittsränta, inte listränta. Om du inte blir nöjd bör du se dig om efter en ny bank, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.
Enligt SCB:s finansmarknadsstatistik var den genomsnittliga rörliga bolåneräntan för nya avtal 4,19 procent vid slutet av det tredje kvartalet. Det är en minskning från föregående kvartal då genomsnittsräntan var 4,51 procent.
– FI ställer nu krav på banker att lämna digitala amorteringsunderlag för att göra det lättare för konsumenter att byta bank. Om fler byter bank ökar konkurrensen mellan bankerna. Det kan i sin tur leda till att bolånens genomsnittsränta pressas nedåt, säger Moa Langemark.
För att kunna flytta ett bolån från en bank till en annan behöver kunden få sitt amorteringsunderlag från den nuvarande banken. Bankernas processer för att ta fram detta har många gånger uppfattats som krångliga och tagit lång tid. Sedan den 1 september gäller nya regler som FI beslutat om, som ställer krav på att banker ska lämna ut amorteringsunderlag digitalt och att det ska lämnas utan dröjsmål.