Eiopa inleder samråd om regeldokument för Solvens 2

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) bjuder in till offentligt samråd med anledning av ändringar i Solvens 2. FI uppmanar berörda företag i Sverige att ta del av Eiopas förslag och lämna synpunkter för att kunna påverka den slutliga utformningen.

Eiopa kommer att besluta om ett antal nya kompletterande dokument och revidering av vissa befintliga dokument som en följd av ändringar som sker i Solvens 2-direktivet. Det handlar bland annat om riktlinjer (guidelines) och tekniska standarder – såväl tekniska standarder för tillsyn (Regulatory Technical Standards, RTS) som tekniska standarder för genomförande (Implementing Technical Standards, ITS).

Innan Eiopa fastställer dokumenten kommer offentliga samråd att genomföras för att hämta in synpunkter från berörda intressenter.

I dagsläget finns två sådana dokument publicerade på Eiopas webbplats. Som det ser ut kommer ytterligare 12 dokument att publiceras under hösten, troligen hälften i oktober och hälften i december. Även under 2025 kommer ett större antal dokument att publiceras. Totalt är drygt 30 dokument planerade att publiceras för offentliga samråd.

FI uppmuntrar svenska intressenter att bevaka vilka dokument som Eiopa publicerar och besvara frågorna i relevanta dokument. För att Eiopa ska beakta svaren och eventuella synpunkter är det viktigt att svara i tid och att använda det svarsverktyg som Eiopa länkar till.