Fem tips för dig som vill se över ditt sparande i sommar

Att se över sitt sparande någon gång per år är en bra idé och kanske passar det bra under regniga semesterdagar i sommar. FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark har listat fem tips att tänka på när du ska starta eller förändra ditt sparande.

– Använd en av sommarens regniga dagar till att se över ditt sparande. Det kan finnas många tusenlappar att spara, till exempel genom att få bättre villkor på avgifter och räntor. Men om du får ett erbjudande om att investera i något som ska ge snabba pengar är det bäst att avstå. Olika former av investeringsbedrägerier ökar kraftigt och om en investeringsmöjlighet låter för bra för att vara sann är den oftast det, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Moa Langemark har listat fem saker att tänka på när det gäller ditt sparande.

1. Spara i första hand till en buffert

Grunden i ett hållbart sparande är att ha en buffert som kan hjälpa dig att klara av plötsliga eller oväntade utgifter. Hur stor den bör vara beror på hur din livssituation ser ut och vilka nödvändiga utgifter du har varje månad. En summa som motsvarar två till tre månaders nödvändiga utgifter kan vara en utgångspunkt. Det är bra att ha ditt buffertsparande på ett separat bankkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt.

2. Spara långsiktigt på börsen

När bufferten är på plats och du har möjlighet att spara mer långsiktigt har börsen historiskt trumfat sparkonto när det gäller avkastning. I snitt handlar det om ungefär sju procent per år men tänk på att börsen också svänger kraftigt! Det är därför du bara ska investera pengar som du inte behöver inom fem till tio år.

3. Sprid riskerna i ditt långsiktiga sparande

Förutom tid behöver ditt sparande också en god riskspridning över olika marknader och branscher. Om du väljer att spara i aktier behöver du själv se till att välja 10–15 olika aktier från olika branscher och marknader. Du kan också välja att spara i fonder. De flesta av oss gör redan det, antingen direkt genom ett eget sparande eller indirekt via våra pensioner. En fond investerar i många olika företag och sprider på så sätt risken åt dig. Du kan välja mellan fonder som är aktivt förvaltade, det vill säga att en förvaltare försöker få bättre avkastning än sitt jämförelseindex, eller passivt förvaltade, det vill säga att fonden följer ett förutbestämt index. De aktivt förvaltade fonderna har ofta en högre avgift än de passiva. Det är omöjligt att veta om förvaltaren kommer att slå sitt jämförelseindex och därför är det bra att välja fonder med så låg avgift som möjligt.

4. Läs på, men lita inte på allt som står

Det skrivs mycket och det finns mycket reklam om sparande och investeringar i sociala medier. Även banker och sparplattformar skickar ut mycket information om sparande och investeringar. Mycket handlar om marknadsföring där de egna produkterna lyfts fram. Det kan också handla om att helt oseriösa och okunniga personer försöker locka konsumenter in i direkt olämpliga produkter. Var alltid skeptisk om en okänd person eller ett okänt företag kontaktar dig om en investering eller ett sparande. Försök att läsa på information från företag du känner till eller från kända källor, så kan det vara lättare att hitta rätt och undvika fällor.

5. Tänk på vad du har råd med

Se upp med att låna pengar för att köpa aktier. Det innebär stora risker eftersom du alltid måste betala tillbaka lånet med ränta på pengarna, även om dina aktier minskar i värde. Ta också reda på kostnaderna för att köpa och sälja aktier. Ofta får du betala en avgift för att köpa och sälja (courtage). Ju mer aktiv du är, desto mer pengar försvinner från din investering. Om du köper och säljer utländska aktier kan det tillkomma en växlingsavgift.


Presstjänst
(Ej sms)