Fem tips för din föräldraekonomi

Att bli förälder innebär för de flesta en förändrad ekonomi. Inkomsterna kan minska medan familjens kostnader ökar. Föräldrar känner sig också i större utsträckning osäkra på sina kunskaper när det gäller privatekonomi jämfört med personer utan barn i hushållet. Men det finns saker som du som förälder eller blivande förälder kan göra för att rusta dig och din ekonomi.

Personer med hemmaboende barn under 18 år upplever i lägre utsträckning att de har tillräckliga kunskaper för att hantera sin privatekonomi på ett bra sätt, jämfört med personer utan barn i hushållet. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av FI. I hushåll med barn är det också betydligt vanligare att man har svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Att bli förälder innebär för många en stor ekonomisk omställning. Dessutom blir tiden att ta hand om sin ekonomi mer knapp. Med rätt kunskaper och planering kan det vara lättare att undvika fallgropar och påverka den ekonomiska framtiden för dig och ditt barn, säger Vanda Brandt, projektledare inom finansiell folkbildning på FI.

För att underlätta för dig som är eller ska bli förälder har FI tagit fram den digitala utbildningen Ditt barn och dina pengar. Utbildningen är gratis och samlar information om hur du kan tänka för att planera din ekonomi. Du kan exempelvis lära dig mer om hur du ska tänka när du väljer barnförsäkring, vad som gäller när du studerar som förälder och vad det finns för olika alternativ om du vill spara till ditt barn.

Ditt barn och dina pengar

Vi har sammanställt fem tips från Ditt barn och dina pengar som kan vara särskilt bra att ha koll på.

1. Planera för nya kostnader

Att få barn kostar pengar. Genom att gå igenom familjens ekonomi och planera för framtiden kan du undvika överraskningar. Det första året under barnets liv brukar vara dyrast då det ofta blir stora engångskostnader för utrustning som exempelvis barnvagn, barnsäng och barnstol. Genom att låna utrustning och kläder av släkt och vänner, eller köpa begagnat, kan du minska dina kostnader och samtidig göra en insats för miljön.

Undvik att ta dyra smålån, det kan leda till dyra skulder varje månad. Om du hamnar i en situation där din ekonomi inte går ihop kan du ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare för att planera din ekonomi och hantera dina skulder.

2. Teckna rätt försäkringar

Två försäkringar som är bra att teckna eller se över i samband med att du blir förälder är gravid- och barnförsäkring. Tänk på att du alltid ska välja försäkring utifrån din situation och vilket försäkringsskydd som passar dig och din ekonomi.

En gravidförsäkring är en privat försäkring som finns i två varianter, en som är gratis och en som kostar. Den kostnadsfria försäkringen ger lägre ersättningsbelopp och innehåller en olycksfallsförsäkring för dig och för barnet, ibland också för partnern, samt en livförsäkring. Väljer du att betala för en gravidförsäkring får du, utöver skyddet i gratisförsäkringen, även en försäkring som gäller om barnet blir allvarligt sjukt under de första sex månaderna. När barnet väl är fött är det bra att teckna en barnförsäkring så snart som möjligt, eftersom skyddet i denna försäkring är mycket mer omfattande än i gravidförsäkringen.

3. Planera din föräldraledighet

Under barnets första tid i livet brukar någon i hushållet vara föräldraledig, och få föräldrapenning för att kunna vara hemma med barnet. För många innebär föräldraledighet en tid med lägre inkomster, men det har också inverkan på din nuvarande inkomst i form av lön och pension. Du har stor frihet att planera din föräldraledighet för att det ska passa dig och din familj. Ansökan för föräldrapenning görs via Försäkringskassan.

4. Håll koll på dina rättigheter och skyldigheter

Inför föräldraskapet kan det vara bra att fundera på hur ekonomin påverkas vid till exempel en separation, skilsmässa eller ett dödsfall. Det är inte sällan först när det är för sent som vi blir varse vilka lagar och regler som gäller och hur ekonomin kan påverkas. Till exempel bör du se över alla familjerättsliga dokument som samboavtal, äktenskapsförord och testamentet då de räknas som en färskvara. Om familjeförhållandena ändras är det bra att kontrollera om de dokument du och eventuell partner har skrivit behöver uppdateras. Ta hjälp av en jurist om det är något du inte förstår.

5. Fundera över sparande

Många vill spara till sina barn, helt enkelt för att ge barnen en bra start på vuxenlivet. I första hand ska du prioritera att spara till en buffert för oförutsedda händelser men om du har möjlighet att spara pengar till ditt barn är det några saker som kan vara bra att tänka på. I vems namn ska du spara och hur – sparkonto, fonder eller aktier? Ofta är breda indexfonder med en låg avgift ett bra alternativ för långsiktigt sparande. En indexfond följer ett marknadsindex, exempelvis Stockholmsbörsen. Avkastningen – plus eller minus – blir då samma som det index som följs, minus fondens avgift. Kom ihåg att inget sparande är för litet. En liten summa varje månad kan växa till ett stort belopp om du kan spara tills barnet är vuxet.

Mer om Ditt barn och dina pengar – FI:s digitala utbildning i privatekonomi för föräldrar

Ditt barn och dina pengar är en gratis digital utbildning som riktar sig till dig som är eller ska bli förälder. Under september lanserades en uppdaterad version av webbplatsen dittbarnochdinapengar.se och den digitala utbildningen. Målsättningen med den uppdaterade versionen är att det ska vara lättare för dig som användare att hitta den information du söker.

Syftet med Ditt barn och dina pengar är att bidra till att förebygga framtida problem och öka kunskaperna inom de områden som blir särskilt viktiga i den förändrade livssituation som det innebär att bli förälder.