FI ska analysera hållbar investeringsrådgivning och portföljförvaltning

Investeringsrådgivare hos banker och värdepappersbolag har en skyldighet att ta hänsyn till konsumenters olika önskemål om hållbart sparande. Så blir inte alltid fallet. Därför ska FI tillsammans med medlemsländerna inom Esma göra en gemensam tillsynsaktivitet inom området.

Många konsumenter riskerar i dag att investera i produkter som inte motsvarar deras förväntningar när det kommer till hållbarhet. Det visar en analys som FI släppte i mars i år. Den visade bland annat att det finns en risk att företag ställer frågor på ett sätt som kan styra konsumenters preferenser så att de kan matchas mot företagets egna produkter.

Felaktig försäljning av hållbara investeringar är en av de största riskerna när det gäller investeringsrådgivning enligt både FI och Esma (Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten).

Medlemsländerna i Esma har därför beslutat att genomföra en gemensam tillsynsaktivitet för att granska hur banker och värdepappersbolag tar hänsyn till konsumenters preferenser om hållbarhet vid investeringsrådgivning och portföljförvaltning. FI påbörjar nu en fördjupad analys i Sverige.

– Det är viktigt att konsumenter har möjlighet att fatta beslut på goda grunder när de investerar sina pengar och att de som vill spara hållbart enkelt ska kunna göra det. Att titta på detta med andra tillsynsmyndigheter inom EU kan öka vår förståelse inom området och skapa en bra grund för samarbete i frågorna, säger Axel Engström senior finansinspektör på FI.

Analysen kommer även att täcka några specifika aspekter av produktstyrningskraven.

Läs mer


Foto: händer på en kund och enrådgivare

Presstjänst
(Ej sms)