Missen som kan stå dig dyrt

Ska du flytta hemifrån för att börja plugga eller jobba? Är det första gången du har en egen bostad? Glöm då inte att skaffa en hemförsäkring. Många unga missar det och det kan stå dig dyrt. Vi har samlat fem tips över vad som är bra att tänka på när du skaffar ett nytt boende.

Enligt en undersökning som FI gjorde förra året saknade två av fem unga kännedom om vad en hemförsäkring är. Det kan få stora konsekvenser på ekonomin.

– Utan hemförsäkring kan du behöva betala stora belopp om någonting händer din bostad vilket kan bli en dålig start på vuxenlivet. Hemförsäkringar är ett bra skydd för dig och din ekonomi. Dessutom ingår reseskydd och ofta även drulleförsäkring, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark.

Det kan vara många saker att komma ihåg när du ska flytta. Här samlar vi fem tips för dig och din ekonomi.

Skaffa hemförsäkring

En hemförsäkring är ett viktigt skydd oavsett om du bor i en hyres- eller bostadsrätt, i andra hand, i rivningskontrakt eller är inneboende. Den kan bland annat hjälpa dig om du råkar ut för en vattenläcka, en brand eller ett inbrott. Och mycket mer. På konsumenternas.se kan du jämföra villkor för olika hemförsäkringar för att se vilken som passar dig.

Låna inte!

Det kan locka att ta ett lån eller dela upp betalningen för att köpa möbler eller annat som du behöver till din nya bostad. Men kom ihåg att små lån ofta är dyra och att du riskerar att hamna i en skuldfälla där dina kostnader växer för varje månad.

Gör en budget

När du flyttar får du troligtvis förändrade utgifter. Det kan vara en bra tid att se över din budget och planera dina köp. På Konsumentverkets webbsida finns ett enkelt budgetverktyg som du kan testa för att få koll på din ekonomi.

Få ner avgifterna

Små förändringar kan göra stor skillnad när det kommer till lån, försäkringar, sparande och avgifter. Genom att jämföra och förhandla om priser på saker som till exempel el, telefon och försäkringar kan du spara pengar över tid.

Ha kvar din barnförsäkring

Även om det är bra att se över vilka villkor du har på dina försäkringar bör du fundera igenom om du ska byta försäkringsbolag när det gäller sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Den nya försäkringen täcker inte sjukdomar och skador som uppkommit innan du köpte försäkringen. Det skulle därför kunna uppstå situationer där det är svårt att avgöra vilken försäkring som ska täcka vilka skador, mellan den gamla och den nya.

Många har en så kallad barnförsäkring som har tecknats tidigt i livet. Det är bra att ha kvar den så länge det går, oftast får du ha kvar den tills du blir 25. Barnförsäkringen ger ofta ett bättre skydd än vad andra personförsäkringar gör. Jämför villkoren för personförsäkringar på konsumenternas.se.

Bygg upp en buffert

Om du kan är det bra att spara till en buffert. På så vis minskar du risken att behöva låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. En buffert ska ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti, fria uttag och en så bra ränta som möjligt.


Presstjänst
(Ej sms)