Moa Langemark: Det behövs fler åtgärder för att minska spargapet mellan kvinnor och män

Det finns betydande skillnader mellan kvinnor och män på sparmarknaden. Det bidrar till att män har högre livstidsinkomster än kvinnor. För att motverka dessa skillnader behövs mer kunskap och ett större engagemang från de finansiella aktörerna att uppmärksamma och bidra till medvetenhet i frågan. Det lyfte FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark fram när hon i dag medverkade på ett seminarium anordnat av SNS.

De flesta vuxna svenskar sparar i dag på börsen genom vårt pensionssystem. Många sparar också privat. Men hur mycket vi sparar, på vilket sätt och i vilka former skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Flera rapporter har pekat på att kvinnor äger en mindre andel av det samlade aktiekapitalet och en tidigare analys av FI har visat att skillnaderna kvinnors och mäns sparande uppstår redan vid tre års ålder, genom att vuxna i genomsnitt sparar mer till pojkar än till flickor. I dag saknas dock heltäckande information för att kunna analysera hur det totala aktiesparandet skiljer sig mellan könen.

– Vi vet i dag att det finns skillnader i vilken utsträckning kvinnor och män sparar på börsen, men vi saknar information om hur hushållens totala sparande set ut. För att bättre kunna förstå hur det ser ut, däribland spargapet mellan kvinnor och män, ser FI fortsatt ett stort behov av anonymiserade data om hushållens samlade tillgångar och skulder. Det skulle också bidra med kunskap om vilka insatser som skulle behövas för att nå ett mer jämställt sparande, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Finansiella företag kan bidra

Moa Langemark pekade på att det finns strukturella förklaringar till spargapet mellan kvinnor och män, som skillnader i inkomst och förmögenhet. Men olika informationsinsatser och mer aktiv påverkan genom så kallad "nudging" kan också bidra till mer jämställda livsinkomster.

– En del av spargapet kan förklaras av att kvinnor generellt sätt tjänar mindre än män och därmed har mindre att lägga undan. Lägre inkomster innebär också, rent rationellt sett, mindre möjligheter att ta risk i sitt sparande. Så länge dessa skillnader består kan vi inte nå ett jämställt sparande. Men det finns också andra skillnader som vi faktiskt kan och bör gå till botten med, säger Moa Langemark.

Framför allt handlar det om de skillnader som observerats mellan kvinnors och mäns finansiella självförtroende och investeringsbeteende. Det handlar både om att kvinnor tenderar att ta lite för låg risk i sina långsiktiga investeringar, men också att män tenderar att ta lite för hög risk och vara för aktiva.

– Det behövs ett helhetsgrepp i denna fråga. Våra undersökning visade att kvinnor som kan investera hade en något högre snittavkastning under den studerade perioden. Liksom att män i högre utsträckning la betydligt mer pengar på avgifter till bankerna och därmed gick miste om chanser till avkastning. Här kan banker och finansiella rådgivare göra mer genom att tydligare informera om långsiktiga effekter av olika ekonomiska val, säger Moa Langemark.

Läs mer


Presstjänst
(Ej sms)