FI vill att bankerna ska informera konsumenter innan ränterabatten försvinner

För att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden remitterar Finansinspektionen i dag förslag på nya allmänna råd om att bolåneföretag bör informera konsumenter om att ränterabatten på bolån löper ut. FI remitterar också ett förslag om en ny metod för att beräkna ränteskillnadsersättning. De nya allmänna råden föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Att ränterabatter kan löpa ut utan tydlig information stärker bolåneföretagens övertag gentemot konsumenten och gör marknaden mindre transparent. FI kan konstatera att tidsbegränsade ränterabatter på bolån kan löpa ut utan att bolåneföretagen informerar sin kund om detta. Det kan leda till att stora grupper av kunder får bankens listränta eller en högre ränta än om de hade förhandlat med sitt bolåneföretag.

– Villkoren behöver bli tydligare. Det är orimligt att konsumenter plötsligt får en högre ränta utan att de har fått tydlig information om det. Bolåneföretagen bör ge sina kunder en ärlig chans att förhandla om sin ränta, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

För att konsumenter ska kunna uppmärksamma när deras ränterabatt upphör och då ha möjlighet att aktivt förhandla om en ny sådan, föreslår FI nya allmänna råd till bestämmelsen om god kreditgivningssed i 6 § konsumentkreditlagen (2010:1846). De nya allmänna råden innebär att ett bolåneföretag skriftligt och minst en månad i förväg bör informera konsumenten om att rabatten på bolåneräntan är på väg att löpa ut. Det medför ett starkare konsumentskydd, som i förlängningen kan stärka konkurrensen på bolånemarknaden.

Ny metod för beräkning av ränteskillnadsersättning

Vidare föreslår FI nya allmänna råd om beräkningen av ränteskillnadsersättning, det vill säga den ersättning som konsumenter under vissa omständigheter ska betala till bolåneföretag om de förtidsbetalar bundna bolån.

Bakgrunden till dessa allmänna råd är att regeringen i proposition 2024/25:97 En ny regel om ränteskillnadsersättning – minskade hinder mot förtidsbetalning av bostadslån, föreslår en ny schablonregel i konsumentkreditlagen för beräkning av ränteskillnadsersättning. Den här schablonregeln innebär bland annat att den så kallade swapräntan ska utgöra jämförelseränta vid beräkningen. FI:s förslag till allmänna råd är anpassade till den nya schablonregeln och ger bland annat vägledning för hur swapräntan bör beräknas.

Mer om förslagen

Finansinspektionen föreslår även vissa följdändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2015:1) om information om ränta på bostadskrediter och några redaktionella ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS 2014:4) om hantering av operativa risker.

De nya allmänna råden samt nämnda följdändringar och redaktionella ändringar i föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Synpunkter på förslagen

Skriftliga synpunkter på förslagen i remissen lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm, eller via mejl till finansinspektionen@fi.se, senast den 24 april 2025. Ange diarienummer 24-16083.

Frågor om remissen besvaras av Josephine Hedström via mejl josephine.hedstrom@fi.se eller tfn. 08-408 98 704 och av Henrik Engvall via mejl henrik.engvall@fi.se eller telefon 08-408 98 392.


Presstjänst