Det behövs en bättre förståelse för vilka grupper som har behov av kontanter och vilken roll kontanter kan spela i kris och krig för att kunna bedöma hur kontanternas fortsatta ställning i samhället bör se ut. Det skriver Finansinspektionen i sitt remissvar på kontantutredningens förslag. FI för också fram att förslagen behöver vägas mot de risker för penningtvätt som de kan medföra.
Kontanters ställning som betalningsmedel har försvagats i takt med att den svenska betalningsmarknaden blivit alltmer digitaliserad. FI välkomnar därför att regeringen tillsatt en utredning för att se över kontanternas ställning och möjligheten att använda kontanter i samhället. FI bedömer dock att en djupare analys av kontanters roll i samhället behövs innan åtgärder vidtas vad gäller utredningens förslag om acceptans av kontanter och infrastrukturen för kontanter i deras nuvarande form.
Utredningen föreslår bland annat att det ska lagstiftas att livsmedel, apoteksvaror och offentligrättsliga avgifter ska kunna betalas kontant. FI instämmer i att det är mycket viktigt att tillgodose behoven hos de konsumenter som i dag lever i ett finansiellt utanförskap liksom att säkerställa god beredskap vad gäller betalningar. Vi påpekar dock att en bredare analys behövs innan lagstiftningsåtgärder vidtas.
FI framhäver att en bättre förståelse för vilka grupper som har behov av kontanter är nödvändig för att kunna göra en bedömning av hur kontanternas ställning bör se ut på längre sikt. Det finns till exempel vissa grupper där enklare och mer användarvänliga digitala verktyg eller personlig service långsiktigt skulle kunna vara bättre alternativ till deras nuvarande kontantanvändning.
Ur ett beredskapsperspektiv är det viktigt att analysera vilken roll kontanter kan spela i händelse av kris eller krig och vad det finns för alternativ. FI håller med utredningen om vikten av att det ska finnas möjlighet att använda betalkort offline. Även kontanter är i vissa fall beroende av andra system som kräver el eller fungerande internetuppkoppling. FI anser därför att ytterligare analys behövs kring hur kontanter skulle kunna användas i kris eller krig och vilka alternativ som finns till införandet av det lagkrav som utredningen föreslår.
I remissvaret skriver FI även att kontanter innebär en förhöjd risk för penningtvätt. Kontantbetalningar är inte spårbara på samma sätt som digitala betalningar, vilket gör kontanter till ett attraktivt betalningsmedel för illegala varor och tjänster. FI vill därför se en tydligare konsekvensanalys som lyfter och försöker hantera de penningtvättsrisker som förslagen kan medföra.