Dalhems Sparbank

2004-06-02 | Sanktioner Bank

2005-01-27 Kammarrätten ändrar det överklagade beslutet och meddelar Dalhems Sparbank en varning

 

Ur Kammarrättens beslut: "Efter återkallelsebeslutet har Dalhems Sparbank emellertid tillsammans med andra sparbanker på Gotland inlett ett fusionsförfarande med sikte på att åstadkomma den omorganisation av verksamheten som FI anser önskvärd. Mot bakgrund härav framstår en återkallelse av bankens oktroj nu som en alltför ingripande påföljd." Hela beslutet (mål nr 4374-04) kan beställas via www.kammarrattenistockholm.dom.se 
 

2004-06-02 Återkallat tillstånd

Finansinspektionen har beslutat att återkalla Dalhems Sparbanks oktroj. Bankens ledning har inte följt de regler som gäller för bankverksamhet. Banken saknar exempelvis nödvändiga rutiner och brister i kompetens när det gäller kredithantering. Revisorerna har också framfört kritik för verksamhetsåren 2001 till och med 2003. 
 
Bankens ledning har trots upprepade påpekanden från FI inte vidtagit tillräckliga åtgärder. FI finner därmed att Dalhems Sparbank är olämplig att utöva bankverksamhet. Avvecklingen kommer att ske under ordnade former och ska inte skada bankens kunder.