Dags för ett nytt samhällskontrakt (Martin Andersson)

2010-02-03 | Tal och debatt

Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson deltog den 2 februari i en utfrågning i finansutskottet om myndigheternas agerande under krisen i Baltikum.

Sammanfattning: 
Behovet att dra lärdom av det som hänt är stort. Och för FI är det viktigt att kritiskt granska situationen för att bygga upp ett system som aktivt förebygger liknande kriser i framtiden. 

 
I efterhand kan FI konstatera att svenska banker, med marknadsandelar som det centrala framgångsmåttet, bedrivit en i långa stycken osund kreditgivning. Här finns det goda skäl att vara kritisk – och förvånad. FI noterar att bankerna inte dragit lärdom av den svenska bankkrisen i början på 90-talet när det gäller den baltiska verksamheten.

 
För FI:s egen del finns det viktiga lärdomar. FI underskattade problemens omfattning och lyckades inte förutspå de likviditetsproblem som drabbade bankerna som en följd av den globala finanskrisen. Och när bubblan i Baltikum växte fram fokuserades stora resurser till att hantera den internationella regelbördan på bekostnad av den operativa tillsynen.
 
I ljuset av den finansiella krisen och krisen i Baltikum är dags för en ny ordning. Sverige behöver ett nytt samhällskontrakt som ställer hårdare krav på kapitalbuffertar, lägger större fokus på likviditet och skapar en ny insolvensord-ning för finansiella institut.
 
I Sverige och världen behöver tillsynen bli starkare och mer omfattande. Det är viktigt att Sverige går först och leder utvecklingen. En ny tillsynsstruktur växer fram på EU-nivå, men redan idag börjar FI att agera. Nya regelverk för rörliga ersättningar och en kritisk granskning av bolånemarknaden är några exempel på hur FI kommer att arbeta aktivt och målmedvetet.
 
Det behövs även ett nytt offentligt samtal mellan svenska myndigheter. Ett samtal som offentliggör diskussioner kring riskerna i det finansiella systemet för företag och omvärld. Ökad transparens sätter större tryck på alla finansmarknadens aktörer. Något som kommer att bli nödvändigt för att skapa ett stabilt och säkert finansiellt system för morgondagen.