EU-myndighet varnar för risker med komplexa produkter

2014-03-21 | Nyheter Konsumentskydd

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har gått ut med en varning för risker med att investera i komplexa produkter.

Vissa komplexa produkter är utformade för att ge privatpersoner (icke-professionella investerare) tillgång till olika typer av tillgångar (aktier, obligationer, råvaror) och investeringsstrategier som tidigare endast var tillgängliga för professionella investerare, skriver EU-myndigheten. Dessa produkter marknadsförs ofta aggressivt samtidigt som riskerna, kostnaderna och den förväntade vinsten i många fall inte är uppenbar eller enkel att förstå.

Myndigheten sammanfattar sitt huvudbudskap i fyra punkter:

  • Avstå från investeringen om du inte förstår de viktigaste egenskaperna hos den produkt som erbjuds, eller de risker den innebär. Överväg i stället att söka professionell rådgivning om vilka investeringar som är lämpliga för dig.
  • Var medveten om att produktnamnet inte alltid säger något om produktens egenskaper. Se upp med löften som "hög", "garanterad", "säkrad" eller "absolut" vinst. Sådana löften är ofta missvisande.
  • Var försiktig om du behöver få tillgång till dina pengar innan produkten kommer att utbetalas.
  • Se till att du förstår hur stor den totala kostnaden är innan du investerar. Kostnaden för investeringen påverkar den vinst du kan tänkas få. Det kan också finnas liknande, mindre komplexa produkter – med lägre kostnader.

Varningen är finns tillgänglig på svenska. Den är utformad som ett tresidigt dokument med mer detaljerad information.

Läs mer:

Esmas varning: Risker med att investera i komplexa produkter