FI tillämpar riktlinjer för stresstestscenarier för penningmarknadsfonder

2018-06-21 | Esma Nyheter Marknad

FI har meddelat den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI kommer att följa deras riktlinjer för stresstestscenarier enligt artikel 28 i förordningen om penningmarknadsfonder.

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) publicerade den 21 mars 2018 nya riktlinjer för stresstestscenarier enligt artikel 28 i förordningen om penningmarknadsfonder (ESMA34-49-115).

Syftet med riktlinjerna är att säkerställa en gemensam, enhetlig och konsekvent tillämpning av bestämmelserna i artikel 28.1 i förordningen om penningmarknadsfonder. I riktlinjerna fastställs gemensamma referensparametrar för de stresstestscenarier som ska ingå i stresstesterna enligt artikel 28.1 i förordningen. Riktlinjerna ska uppdateras minst varje år och ta hänsyn till den senaste tidens marknadsutveckling.

FI:s tillämpning av riktlinjerna

FI har underrättat Esma om att FI avser att följa riktlinjerna, från och med den 21 juli 2018.

Företag som omfattas av riktlinjerna

Riktlinjerna gäller, utöver nationella behöriga myndigheter, för penningsmarknadsfonder och förvaltare av penningmarknadsfonder enligt definitionen i förordningen om penningmarknadsfonder.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Esma riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd. Förordning 1095/2010/EU om inrättandet av Esma innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer.