Fortsatt rapportering av kapitalbaskrav för vissa värdepappersföretag

Den 1 januari 2018 upphävdes 1 kap. 5 § andra stycket i lagen (2014:968) om särskild tillsyn över kreditinstitut och värdepappersbolag. Detta innebär att tillsynsförordningens definition av värdepappersföretag hädanefter ska gälla vid tillämpningen av densamma och att det utvidgade tillämpningsområdet för tillsynsförordningen tas bort.

Vissa värdepappersföretag, som tidigare ansågs omfattas av begreppet institut i tillsynsförordningen, kommer därmed inte längre att göra det. Därmed har Finansinspektionen (FI) inte längre rätt att för vissa värdepappersföretag löpande samla in periodiska uppgifter om dessa värdepappersföretags kapitalbaskrav på det sätt som skett tidigare.

För att FI fortsättningsvis ska kunna samla in dessa uppgifter har FI påbörjat ett arbete med föreskrifter som gör det möjligt att periodiskt samla in dessa uppgifter.

För att upprätthålla en effektiv tillsyn uppmanas de företag som omfattas att fortsätta rapportera som de gjort tidigare med undantag för uppgifter om kapitalbuffertar, till dess att de nya föreskrifterna träder i kraft.

FI har ställt samman några frågor och svar om fortsatt av kapitalbaskrav för vissa värdepappersföretag i dokumentet nedan.

Läs mer