Finansinspektionen följer två nya riktlinjer från EBA

2023-10-05 | Nyheter Penningtvätt Bank

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer om ändring av riktlinjerna EBA/2021/02 om åtgärder för kundkännedom och de faktorer som kreditinstitut och finansiella institut bör beakta vid bedömning av den risk för penningtvätt och finansiering av terrorism som förknippas med enskilda affärsförbindelser och enstaka transaktioner (riktlinjer för riskfaktorer avseende penningtvätt och finansiering av terrorism) enligt artiklarna 17 och 18.4 i direktiv (EU) 2015/849 (ändringen av riktlinjerna om riskfaktorer). FI kommer också att följa riktlinjer om kontroller och riktlinjer för en effektiv hantering av risker för penningtvätt och finansiering av terrorism vid tillhandahållande av finansiella tjänster (Riktlinjerna för effektiv riskhantering och finansiell inkludering).

Ändringen av riktlinjerna om riskfaktorer

Ändringen av riktlinjerna om riskfaktorer publicerades den 1 mars 2023. Dessa riktlinjer innebär huvudsakligen att en bilaga läggs till tidigare riktlinjer om riskfaktorer. Bilagan innehåller åtgärder som bör vidtas enligt penningtvättsregelverket, när en kund är en icke-vinstdrivande organisation.

Riktlinjerna för effektiv riskhantering och finansiell inkludering

Riktlinjerna för effektiv riskhantering och finansiell inkludering publicerades den 31 mars 2023. Riktlinjerna kompletterar EBA:s riktlinjer för riskfaktorer och anger i ytterligare detalj de riktlinjer, rutiner och kontroller som kreditinstitut och finansiella institut bör ha på plats för att motverka och effektivt hantera risker för penningtvätt och finansiering av terrorism i enlighet med artikel 8.3 i direktiv (EU) 2015/849, inbegripet åtgärder avseende tillhandahållande av ett grundläggande betalkonto i enlighet med artikel 16 i direktiv (EU) 2014/92.