Vad betalar du för ditt fondsparande?

Under första halvåret 2024 nådde svenskarnas fondsparande nya rekordnivåer. Avgiften spelar stor roll för fonders möjlighet att ge avkastning. Därför är det viktigt att som fondsparare vara prismedveten. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.

Nästan alla hushåll sparar i dag i fonder, antingen direkt genom ett eget sparande eller indirekt via ett pensionssparande. Men få vet hur stor fondavgiften är eller hur avgiften påverkar sparandet över tid.

– I fondsparandet gäller det att bland annat hålla koll på avgiften. Vi vill sätta fokus på detta och ge konsumenter en bättre vägledning för vad som är en vanlig fondavgift för svenska fondsparare. Om du betalar mer för en fond behöver den också leverera högre avkastning. Annars riskerar du att betala tusentals kronor i onödan, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark.

Som exempel kan skillnaden mellan att spara 2 000 kronor i månaden i en fond som kostar 1,5 procent, och att spara i en fond som kostar 0,5 procent, växa till flera hundra tusen kronor på 30 år.

Vanligaste avgiften för några fondkategorier

Medianavgiften för fonder kan något förenklat beskrivas som den vanligaste avgiften. Genom att peka på medianavgiften vill vi ge dig ett enkelt jämförelsetal som du kan jämföra din fondavgift mot. För det andra kvartalet 2024 var medianavgiften följande:

• Aktivt förvaltade Sverigefonder: 1,31 procent
• Sverigeindexfonder: 0,28 procent
• Aktivt förvaltade globalfonder: 1,33 procent
• Globalindexfonder: 0,35 procent

En procent kan bli hundratusentals kronor

84 431 kronor eller 320 836 kronor. Så mycket kommer du att ha betalat för ditt fondsparande efter 30 år om du sparar 2000 kronor i månaden, med den medianavgift som anges för indexfonder med global inriktning, respektive för aktivt förvaltade globalfonder. Beräkningen utgår från en årlig avkastning på 7 procent för båda alternativen. I detta räkneexempel kommer du alltså att ha betalat mer än 200 000 kronor mer för ditt fondsparande efter 30 år om du hade valt en aktivt förvaltad globalfond, än om du hade valt en indexfond med global inriktning.


Presstjänst
(Ej sms)