FI-analys 2: Finansinspektionens sårbarhetsindikatorer

2015-12-01 | Rapporter Stabilitet

FI följer löpande det finansiella systemets sårbarheter. Nu går FI ett steg längre genom att skapa ett system för att gruppera och studera indikatorer för sårbarheter.

En systematisk genomgång av indikatorer hjälper till att identifiera och följa sårbarheter vilket gör det lättare att förstå riskerna för finansiell eller makroekonomisk instabilitet. Det indikatorsystem som presenteras här ska ses som ett komplement till traditionella expertbedömningar – indikatorerna används i första hand som insats i bedömningsarbetet.

Sårbarhetsindikatorerna grupperas efter sektor och sårbarhetskategori. Denna gruppering ger en sammanfattande bild från indikatorerna i varje sektor och kategori. I artikeln använder vi bank- och hushållssektorerna. Sårbarhetskategorierna är likviditet, soliditet och exponering. För varje indikator bedöms eller skattas tröskelvärden för när den ska signalera förhöjd eller hög sårbarhet.

De flesta indikatorer visar just nu låg sårbarhet. För hushållssektorn är undantagen kreditgapet och bostadspriserna som signalerar förhöjd eller hög sårbarhet. För banksektorn är undantagen kreditgapet, vissa likviditetsindikatorer och koncentrationsmått som också visar på förhöjd eller hög sårbarhet.