Utvärderingsrapport 6:2009: Bankerna lånar ut mer till hushåll

2009-06-30 | Rapporter Bank

Sedan FI:s föregående rapport i maj 2009 har bankernas bolåneräntor stigit något i likhet med marknadsräntorna. Samtidigt har kostnaden för likviditet – det vill säga bankens kostnad för att låna upp pengar på längre löptider och omvandla dem till korta löptider – sjunkit något. Det betyder att bankernas utlåningsmarginaler sannolikt har fortsatt att öka, om än i begränsad utsträckning.

Bankernas inlåning från allmänheten minskade under maj, men är fortfarande högre jämfört med ett år tillbaka. Bankerna fortsätter att betala en relativt hög inlåningsränta.

Situationen för marknadsfinansiering har förbättrats. Det har inneburit att bankerna under maj haft lättare att låna upp på marknaden och att nettoemissionerna av säkerställda obligationer och bankobligationer har ökat.

Bankernas utlåning till svenska allmänheten är tudelad. Utlåningen till hushållen ökar, framförallt utlåning med bostad som säkerhet. Utlåningen till företag fortsatte däremot att minska i maj och det var för tredje månaden i rad. Utvecklingen innebär att bankerna ökar andelen bolån i sina kreditportföljer på bekostnad av företagsutlåning.