Nordbanken AB

1999-08-13 | Sanktioner Marknad Bank

Finansinspektionens styrelse har beslutat att meddela Nordbanken AB en varning på grund av allvarliga brister i den interna kontrollen på avdelningen Nordbanken Aktier.

Finansinspektionen har under hösten 1998 och våren 1999 granskat fel och brister i den interna kontrollen på Nordbanken Aktier och vissa ärenden rörande bankens styrning, interna information och kontroll. Vid undersökningarna har det framkommit att det under en längre tid funnits fel och brister som inte upptäckts i den interna kontrollen på avdelningen Nordbanken Aktier. Detta har Nordbankens ledning rapporterat till inspektionen.
 
Banken har redan vidtagit omfattande åtgärder för att stärka kontrollsystem och regelefterlevnad. Mot bakgrund av detta har FI funnit det tillräckligt att meddela en varning enligt lagen om värdepappersrörelse. De övriga brister som FI har konstaterat bör åtgärdas på koncernnivå. Därför har FI beslutat att överlämna ärendet till den finska tillsynsmyndigheten, som ansvarar för tillsynen av MeritaNordbankskoncernen.