FI sanktionsprövar SEB

2019-12-18 | Nyheter Penningtvätt Bank

FI går vidare till en sanktionsprövning i undersökningen av Skandinaviska Enskilda Banken AB:s (SEB) styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna.

FI planerar att kommunicera utfallet av sanktionsprövningen som gäller SEB i april 2020. I motsvarande undersökning av Swedbank planerar FI att meddela utfallet av sanktionsprövningen i mars 2020.

Beslutet att inleda en sanktionsprövning är ett steg i FI:s undersökningsprocess. Det innebär att FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt. FI:s arbete med att analysera sakförhållanden och juridiska frågor fortsätter fram till nästa steg i sanktionsprocessen. Då kommer FI att skicka en skrivelse till banken som bland annat beskriver de iakttagelser FI gjort och redogör för de rättsliga omständigheter som FI anser ger anledning till att överväga ett ingripande och begära att banken yttrar sig om detta.

FI:s undersökning av SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i dotterbolagen i Baltikum genomförs i samarbete med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen. Samarbetet innebär att tillsynsmyndigheterna samordnar aktiviteter samt delar information och bedömningar.