Ny utbildning ska stärka seniorers kunskaper i privatekonomi

Finansinspektionen inleder ett samarbete med flera seniorförbund och ABF för att stärka äldres kunskaper i privatekonomi. En tvådagars pilotkurs kommer att arrangeras i slutet av januari för deltagare från förbunden PRO, RPG, SKPF och SPF Seniorerna. Förhoppningen är att kunna erbjuda en till två kurstillfällen per år runt om i landet.

– Digitala verktyg driver det privatekonomiska området i nya färdriktningar, och som alla aktiva konsumenter, har seniorer ett behov av att fylla på med ny kunskap som krävs för att kunna ta medvetna ekonomiska beslut. Privatekonomi handlar om ett livslångt lärande som ständigt behöver byggas på, det gäller oss alla, ung som gammal, säger Sofia Tyréus som arbetar som projektledare på Finansinspektionen.

De ämnen som kommer att tas upp i utbildningen "Tryggare ekonomi på äldre dar" är bland annat konsumenträttigheter, digitalisering, bank, finans, bostadstillägg, skatt, skulder, investeringsbedrägerier, försäkringar och vardagsjuridik. Tanken är att deltagarna efter kursen ska sprida kunskaperna vidare till andra seniorer i sin närhet och i sina förbund.

Utbildningsinsatsen är ett samarbete inom nätverket Gilla Din Ekonomi med föreläsare från Finansinspektionen, Kronofogdemyndigheten, Konsumentverket, Skatteverket, Konsumenternas bank- och finansbyrå, Konsumenternas Försäkringsbyrå, SEB och Swedbank.

Läs mer