Investeringsbedrägerierna fortsätter – tillåt inte fjärranslutning till din dator

Den här veckan har FI publicerat två nya varningar för bolag som erbjuder finansiella produkter till svenska konsumenter utan att ha nödvändiga tillstånd. På senare tid har flera som drabbats av investeringsbedrägerier övertalats att låta någon annan fjärransluta till sin dator. FI vill starkt varna för detta.

Bedrägerier med falska annonser i sociala medier som lockar med lönsamma investeringar fortsätter. Den som skriver in sina kontaktuppgifter blir normalt, inom kort, kontaktad med erbjudanden om investeringar i värdepapper, till exempel CFD-kontrakt (Contracts for difference) och löften om en god avkastning.

I flera fall har personer som blivit drabbade berättat hur de även övertalats att tillåta fjärranslutning till datorn för att den som ringer ska få visa en presentation av företaget och möjliga handelsfunktioner. Ibland blir konsumenten sedan ombedd att logga in på sin internetbank och har därefter blivit av med sina pengar. Det kan låta ofarligt när bedragaren förklarar att syftet endast är en presentation, men att tillåta fjärranslutning innebär att den som ansluter får kontroll över hela datorn inklusive allt som finns på internetbanken om man också loggar in där.

Fem tips för att undvika att bli drabbad:

  • Tillåt aldrig att någon du inte känner får fjärransluta till din dator.
  • Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon som ringer dig.
  • Logga inte in på din bank på någon annans begäran och lämna aldrig ut dina inloggningskoder.
  • Sök i FI:s företagsregister för att se om företaget har tillstånd. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd.
  • Kontrollera FI:s varningslista. Låt dig inte luras att skicka pengar till företag på varningslistan.

Läs mer

Laddar sidan