Från konto till konto VII (2005:11)

FI har på regeringens uppdrag under år 2005 granskat bankernas avgifter och information kring gränsöverskridande betalningar, samt bankernas rutiner för samarbetsavtal. Granskningen har omfattat Handelsbanken, SEB, Nordea Bank, och Föreningssparbanken, samt beträffande kortavgifter även Skandiabanken och ICA-banken.

 Granskningen visar bland annat följande:
 

  • De avgifter som bankerna tar ut för utlandsbetalningar har ökat något jämfört med år 2003. Avgifterna för den så kallade EU-betalningen  har dock inte ökat. Trots att vissa avgifter höjts täcker dessa, med något undantag, inte bankernas kostnader för tjänsterna.
  • FI uppmanar bankerna att se över prissättningen så att den inte är prisdiskriminerande. Prisinformationen bör också göras mer tydlig så att kunden förstår vad han betalar för. FI kommer att gör en uppföljning första halvåret 2006.
  • Avgifterna för kortköp och automatuttag inom EES är oförändrade jämfört med de nivåer som gällde år 2003.
  • Efter de straffavgifter som SEB och Handelsbanken fick betala hösten år 2004 för bristande förhandsinformation om kostnaderna för betalningsöverföringar, har dessa banker vidtagit åtgärder och bland annat säkerställt att kunden alltid får skriftlig prisinformation. Vidare har SEB och FöreningsSparbanken infört efterhandsinformation om växlingsavgiften vid korttransaktioner utomlands på kontoutdrag.