Bankerna har börjat inkludera klimatrisker i sina stresstester för 2024. Det visar Finansinspektionens kartläggning. År 2026 skärps reglerna, vilket innebär att bankerna behöver fördjupa analysen av klimatrisker.
EU:s kommande regelverk ställer krav på att bankerna ska testa sin motståndskraft mot långsiktiga miljö-, samhällsansvars- och bolagsstyrningsrisker, så kallade ESG-risker. Mot den bakgrunden uppmanade FI i november 2023 banker i kategori 1 och 2 att under 2024 presentera ett klimatrelaterat scenario.
Syftet var att kartlägga hur långt bankerna har kommit i att integrera klimatrisker i sina stresstester. Klimatrisker kan leda till finansiella risker, och det är viktigt att bankerna framöver identifierar potentiell påverkan på kreditrisker och andra typer av risker. Genom att dela resultaten från kartläggningen i en tillsynsrapport vill FI bidra med kunskap om hur klimatstresstester kan utformas i en svensk kontext.
Samtliga elva banker som kartlades inkluderade klimatrisk i sina stresstester för 2024. Bankerna har generellt sett även anpassat sina stresstester efter den egna affärsmodellen och sina specifika risker, vilket FI ser positivt på. Samtidigt finns skillnader i hur klimatrisker har integrerats, även bland banker med liknande affärsmodeller.
Klimatstresstester befinner sig fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede och det finns i nuläget inte några beslutade riktlinjer för hur det ska göras. Europeiska bankmyndighetens (EBA:s) kommande riktlinjer kommer att spela en viktig roll för att ge vägledning. FI förväntar sig att bankerna säkerställer att de följer de nya reglerna när de träder i kraft. FI kommer även att följa upp hur enskilda banker arbetar med klimatstresstester inom ramen för den löpande tillsynen.