Frågor och svar om Acta

2009-06-25 | Sanktioner Marknad

Vad är Acta?

Acta är en svensk filial till det norska bolaget Acta Kapitalförvaltning ASA. Bolaget har tillstånd om värdepappersrörelse i Norge. Filialen i Sverige sysslar enbart med rådgivning och förmedling. Det innebär att inga innehav eller depåer finns i filialen. De svenska kunder som har en depå genom Acta har den i Acta Asset Management ASA. Finansiella företag i Norge övervakas av den norska tillsynsmyndigheten, Kredittilsynet. I Norge finns precis som i Sverige en insättningsgaranti och ett investerarskydd.
 

Vad gör FI?

FI kan utreda om filialens rådgivning är enligt reglerna. Exempelvis att:
  • rådgivningen ska dokumenteras
  • rådgivaren ska iaktta god rådgivningssed och konsumenternas intressen ska tas till vara
  • de råd som lämnas till kund är anpassade till kundens förutsättningar
  • rådgivaren är skyldig att avråda konsumenten från att göra placeringar som inte är lämpliga för konsumenten om konsumenten själv föreslår en viss placering
 

Varför har FI utrett Acta?

Vi och till exempel Konsumenternas Bank och Finansbyrå har fått in ovanligt många klagomål på filialens rådgivning. I en stor andel av klagomålen  beskriver kunderna att de inte har fått information om vilken risk den föreslagna placeringen innebär och i många fall säger sig kunderna inte ha fått information om och därmed inte ha förstått att de har lånat hela beloppet som investerats i bland annat aktieindexobligationer. 

FI genomförde en granskning av filialens verksamhet genom en platsundersökning den 1 oktober 2008 samt en fördjupad kontroll av kunddokumentation.
 

Vad har undersökningen visat?

Granskningen visar på brister i rådgivningen och FI kräver att filialen rättar brister. FI har även skickat utredningen till den ansvariga tillsynsmyndigheten i Norge, Kredittilsynet.
 

Vad gör norska Kredittilsynet?

Det är i Norge Acta har sin hemvist och det är där företaget har sitt tillstånd. Kredittilsynet i Norge har tillsyn över företaget. Och eventuella sanktioner mot företag kan endast utdelas av Kredittilsynet.
 

Vilket utbyte har FI med Kredittilsynet?

FI har i enlighet med vårt uppdrag utrett filialens rådgivning och därefter överlämnat vår utredning till ansvarig myndighet i Norge.