Nasdaq OMX Clearing får tillstånd som central motpart

2014-03-20 | Nyheter Emir Marknad

Finansinspektionen ger Nasdaq OMX Clearing tillstånd att verka som central motpart i enighet med EU:s förordning om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (Emir).

Emir-förordningen innebär bland annat krav på att centrala motparter ska vara auktoriserade. Förordningen syftar till att öka insynen och minska riskerna på derivatmarknaden.

Genom beslutet får Nasdaq OMX Clearing tillstånd att tillhandahålla clearingtjänster för följande klasser av finansiella instrument:

  • OTC- och börshandlade derivatkontrakt relaterade till aktier (inklusive aktieindexrelaterade derivat).
  • OTC- och börshandlade derivatkontrakt relaterade till räntor.
  • OTC- och börshandlade derivatkontrakt relaterade till råvaror.
  • OTC- och börshandlade derivatkontrakt relaterade till skuldinstrument.
  • OTC- och börshandlade derivatkontrakt relaterade till elcertifikat, utsläppsrätter och certifierade utsläppsminskningar.

Nasdaq OMX Clearing får som central motpart även tillhandahålla clearingtjänster för elcertifikat, utsläppsrätter och certifierade utsläppsminskningar samt clearingtjänster för repor relaterade till skuldinstrument.

På Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esma) webbplats finns en förteckning över centrala motparter som har auktoriserats enligt Emir. Där finns också en förteckning över vilka klasser av OTC-handlade derivat som dessa centrala motparter har tillstånd att cleara.