Stabiliteten i det finansiella systemet (2025:1): Osäkerheten kan bestå en längre tid

Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och under inledningen av 2025 har globala osäkerhetsindex nått sina högsta nivåer någonsin. Den stora osäkerheten kan leda till att hushåll och företag drar ner på konsumtion och investeringar, vilket kan fördjupa lågkonjunkturen.

Samtidigt har det svenska finansiella systemet en betydande motståndskraft mot olika former av störningar. Det såg vi exempel på i samband med marknadsoron i början av april, som de svenska finansiella marknaderna klarade förhållandevis väl även om det var stora rörelser på börsen.

– Vi befinner oss i ett väldigt oförutsägbart läge och det finns risk att de geopolitiska och ekonomiska konflikterna skruvas upp ytterligare. Den finansiella sektorn behöver ta höjd för att den här osäkerheten kan bestå en längre tid, och att det kan komma fler perioder med finansiell stress framöver. Vi följer givetvis utvecklingen noga och är redo att agera om det skulle behövas, säger Jon Thor Sturluson, chefsekonom på FI.

Hushållen är fortsatt försiktiga

Hushållens ekonomiska stämningsläge förbättrades under förra året men har försvagats under inledningen av 2025, och är nu märkbart svagare än normalt. Som ett resultat konsumerar hushållen mindre och lånar mindre pengar. FI bedömer att hushållen agerar försiktigt och gradvis minskar sina risker. Men många hushåll har fortsatt små marginaler till följd av de senaste årens inflations- och ränteutveckling.

Minskad skuldsättning hos fastighetsföretagen, men sårbarheter kvarstår

De kommersiella fastighetsföretagens skuldsättning minskar gradvis. Samtidigt har det svaga konjunkturläget lett till en lägre hyrestillväxt och minskad efterfrågan på lokaler. Flera fastighetsföretag är fortsatt sårbara och behöver fortsätta stärka sin finansiella ställning. Uppstår stress på de finansiella marknaderna kan investerares riskaptit minska, vilket i förlängningen kan försvåra fastighetsföretagens tillgång till kapital.

De svenska storbankerna är fortsatt välkapitaliserade och lönsamma och har också fortsatt god tillgång till finansiering. Det utgör en betydande motståndskraft i det finansiella systemet.

Finansiella företag kan göra mer för att motverka operativa risker

Den geopolitiska osäkerheten är alltjämt stor och säkerhetsläget allvarligt. Detta ställer höga krav på att företagen i den finansiella sektorn kan skydda sin verksamhet mot olika former av störningar och incidenter, som cyberangrepp.

Vid årsskiftet började Dora-förordningen tillämpas fullt ut. Den incidentrapportering som Dora ställer krav på kommer att ge FI en bättre bild av vilka typer av risker som företagen ställs inför. Hur företagen lever upp till de krav som Dora ställer och i övrigt stärker sin motståndskraft mot olika former av operativa risker är en högt prioriterad fråga i FI:s tillsyn.

Intervjuer och pressförfrågningar

Jon Thor Sturluson är tillgänglig för mediekommentarer under förmiddagen. För intervju, kontakta presstjänsten


Presstjänst